Igazolatlan hiányzás: a csellengők érdekében szigorítottak

Az első néhány hét bebizonyította, hogy jó döntés volt a családi pótlék átalakítása nevelési és iskoláztatási támogatássá, valamint lehetővé tenni annak felfüggesztését – jelentette ki szerdán Nyíregyházán Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szociálpolitikáért felelős államtitkára. A politikus szerint megengedhetetlen, hogy 10 év alatt egy kisvárosnyi fiatal nem végzi el az általános iskolát, miközben az állam ezer milliárd forintot költ közoktatásra.

Mint ismeretes, augusztus 30-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely megteremtette annak a lehetőségét, hogy felfüggesszék az iskoláztatási támogatást azoknál a családoknál, ahol a szülők nem járatják iskolába gyereküket. Akinek tíz igazolatlan órája összegyűlik, a jegyzői gyámhatóság az iskola jelzése alapján figyelmezteti a szülőt. Ha ez sem segít, és 50 igazolatlan óra gyűlik össze, automatikusan felfüggesztik az iskoláztatási támogatás folyósítását. A jegyzői gyámhatóságnak mérlegelési lehetősége nincs.

Soltész Miklós a Független Hírügynökség kérdésére, hogy miért pont Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartják az eddigi tapasztalatokról szóló tájékoztatót, elmondta: egyértelmű, hogy a megyében nem csak azért alacsony a foglalkoztatottság, mert kevés a munkahely. Ez összefüggésben van az alacsony iskolázottsággal.

Úgy fogalmazott: “csaknem 1000 milliárd forintot költ a magyar állam közoktatásra, és 10 év alatt egy közepes városnyi, 40 ezer fiatal nem végzi el a nyolc osztályt. Ezt a luxust nem engedheti meg magának egy ország. Mert annak következménye az alacsony foglalkoztatás, mindazok, akik eddig szociális segélyen élnek, éltek, vagy rendezkedtek be, azoknak a gyerekei, unokái csúnya szóval újratermelődnek a nyomorban, és sosem tudnak onnan kitörni.” Ez indokolta az iskoláztatási támogatás bevezetését, amit az igazolatlan hiányzások után fel lehet függeszteni. Minimálisan 3 hónapra és csak akkor kapja vissza támogatást a család, ha a három hónap alatt a gyereknek nem volt igazolatlan órája. Hozzátette: természetesen csak az adott gyerekre vonatkozó családi pótlékot vonják meg.

A Független Hírügynökség kérdésére, mennyire visszatartó erő a nevelési-, iskoláztatási támogatás megvonása, az államtitkár úgy reagált: pontos, országos statisztika még nem áll rendelkezésre az első havi hiányzásokról. Annyi viszont már megállapítható, hogy kevesebb a lógós gyerek, és szeptember már nemcsak arról szólt, hogy milyen tankönyv hiányzik még az iskolakezdéshez, hanem arról, hogy kiderült: ez a probléma eddig is megvolt, csak a szőnyeg alá söpörték, nem foglalkoztak vele. “Mindannyiunk érdeke, hogy ezt rendbe tegyük” – mondta az államtitkár.

Szabolcs-Szatmár-Beregben 11 megyei fenntartású intézményben csaknem 4700 fiatal tanul. A megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár az adatok birtokában elmondta: szeptemberben 30 tanuló hiányzott 10 órát meghaladó mértékben, 10 diák pedig már 50 óra fölött hiányzott. Úgy fogalmazott: fontos, hogy ezek az adatok ilyen hamar ismertté váltak, mert azt mutatják, az iskolák teszik a dolgukat. Általános tapasztalat, hogy a szülők is jobban odafigyelnek a gyerek iskoláztatására, kevesebb az igazolatlan hiányzás, mint korábban.”
Az elnök szerint az államigazgatásnak bele kell rázódnia a feladatba, és akkor eléri azt a hatás, amiért létrejött a szabályozás. A korábbi visszatartó erő – börtönbüntetés, pénzbírság – ugyanis nem érte el a célt, hogy a gyerekek iskolába járjanak.

Szemben azokkal, akik 2011 januárjában léptették volna életbe a szabályozást, úgy véli: fontos volt, hogy iskolaév kezdetén lépjen életbe a szabályozás, hogy egy év tapasztalatai alapján tudják finomítani.
hirdetés


hirdet�s