„Igazi fesztiválvárossá nőtte ki magát Miskolc”

Oscar-díjasok: Jirí Menzel és Szabó István
Oscar-díjasok: Jirí Menzel és Szabó István - © Fotó: Vajda János
Miskolc – A Sörgyári capriccio levetítésével kezdődött el pénteken a 14. CineFest filmfesztivál.

A Jirí Menzel által rendezett nagy sikerű filmalkotás vetítését megelőzte az, hogy az Oscar-díjas rendező átvette Szabó István – ugyancsak Oscar-díjas – rendezőtől a CineFest életműdíját. A film főszereplője, Magdaléna Vásáryová a tavaly alapított Európa-díjat vette át Bálint András színművésztől hatalmas vastaps közepette.

Mindezt megelőzően pedig Bíró Tibor fesztiváligazgató azzal a reménnyel indította útjára az idei fesztivált, hogy az méltó lesz a sorozat eddigi hagyományaihoz, azaz tovább gyarapszik a népszerűsége és a korábbinál több világhírű filmet mutat be a műfaj kedvelőinek.

cinefest1

A kitartó munka eredménye

Kriza Ákos, a házigazda város, Miskolc polgármestere köszöntőjében „Magyarország filmes fővárosának” nevezte Miskolcot. Mint elmondta, a város a CineFest múltját végigtekintve veheti a bátorságot, hogy ezt kijelentse magáról.

„A fiatal filmesek fesztiváljából ugyanis nemcsak hazai viszonylatban egyedülálló, hanem nemzetközi mércével is mérve jegyzett filmes seregszemle lett. A város üzenete az, hogy kitartó munkával világszínvonalú értékeket lehet teremteni a régióban…”

A beszélgetés ereje

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy jelen világunkban nagyon fontos megtartótényező lett az, hogy az emberek beszélgessenek egymással. Mint mondta, egy ilyen filmfesztiválnak is az az egyik legfontosabb szerepe, hogy az alkotások megtekintése közben a nézők és az alkotók megosszák gondolataikat egymással a világról, egymásról.

ÉM-SZB


Magdalena Vásáryová és Jirí Menzel egy szelfit lőtt, miközben őket fotózták
Miskolc - Jirí Menzel és Magdalena Vásáryová voltak a mozifesztivál vendégei pénteken. Nagyszámú újságíró várta Jirí Menzel cseh filmrendezőt és Magdaléna Vásáryová szlovák színésznőt (ma már politikus) pénteken a Pannónia Hotel rendezvénytermében a CineFest hivatalos megnyitója előtti sajtóbeszé...