"Igazi, csodálatos meglepetés"

"Igazi, csodálatos meglepetés"
Miskolc – Kihirdették: az idei Miskolci Múzsa Díjat Máger Ágnes festőművésznek ítélték.

A Miskolci Múzsa Díj kilencedik éve Miskolc legrangosabb kulturális elismerése. A 2010-es díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából a kuratórium egyhangú döntése nyomán Máger Ágnes veheti majd át – jelentette be a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány soros elnöke, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: „Végre egy képzőművészt köszönthetünk a díjazottak sorában. Így egyszerre tiszteleghetünk a magyar kultúra és egy olyan művész tevékenysége előtt, aki oly sokat tett a város kulturális életéért, a város hírnevéért .” Bejelentette: a Miskolci Nemzeti Színházbeli díjátadó gálát megelőzően, még karácsonyi előtt (pontosan december 21-én délután 5-től) a Miskolci Galéria jóvoltából a művésznő műveiből kiállítás nyílik.

“Társművészek”

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Tanácsadó Testülete idén új taggal, a Műépítész Kft-vel bővült. Ennek révén lett soros elnöke a cég ügyvezető igazgatója, Puskás Péter, aki (az építészetnek egyik társművészete a festészet) is üdvözölte a választást, kiemeleten méltatva Máger Ágnes szakrális terekben fellelhető munkáit. Elismerőleg szólt Máger Ágnes művészi és emberi felelősségéről is. Idézte is őt: „Munkám: a festés. Feladatok sora, melyeket ‘pontosan, szépen’ elvégezni szakmai tudás, képesség, hit és felelősség dolga. A buktatókat kibírni, a szép emberi törekvéseket táplálni akarom.”

Nem akarta elhinni

„Amikor tudomásomra jutott a kuratórium döntése, hogy én kapom a Múzsa Díjat, percekig nem tudtam megszólalni. Nem akartam elhinni, hogy ekkora megtiszteltetés ért”, mondta a művész. „Igazi, csodálatos meglepetés, mert köztudott, hogy a Múzsa kuratórium törekszik a pártatlanságra és, mint a díjazottak eddigi sora mutatja, tényleg igazi értéket képvisel” – fogalmazott. Mint mondta, pályája olyan szakaszához érkezett, amikor az ember többre tartja a teljesítéményt és az értékeket, mint a díjakat, de ez az elismerés kivételes, mivel amióta fiatalként ide települt, fontos számára ez a város, Miskolc értékeinek megmentése, bővítése, felkarolása.

Az elismerésért a kultúra napi műsorral szeretné megköszönni, amelyre a barátait kérte fel, hívta meg. A műsor a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínpadán 2011. január 21-én este 7 órától lesz, amelyre jegyeket is lehet majd vásárolni a színház jegypénztárában.

ÉM-SzK


Máger Ágnes életútja és fontosabb munkái: www.mageragnes.hu


Az eddig Múzsa-díjasok

2002 Müller Péter Sziámi, a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája
2003 Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Karnagya
2004 Marton Éva operaénekes
2005 Miskolci Dixiland Band
2006 Szinvavölgyi Néptáncműhely
2007 a Miskolci nemzeti Színház alkotóközössége
2008 a Miskolci Galéria és mindenkori alkotóközössége
2009 Kamarás Máté előadóművész