Igazgatóváltás a színházban: „Csúcsosodtak a problémák”

Akt.:
dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere
dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere - © Fotó: ÉM-archív
Miskolc – Dr. Kriza Ákos: Ez volt az a pillanat, amikor utána kellett néznünk mélyebben, mi a történések rendje a színházban.

Ha a színházból olyan jelzések érkeznek, hogy hatalmasak a feszültségek a társulat és direktor között, a politikának kötelessége foglalkozni a kérdéssel. Ezt nyilatkozta a miskolci közgyűlés zárt ülése után dr. Kriza Ákos polgármester. A miskolci képviselők szerdán, azonnali hatállyal hívták vissza a 2012 elején, öt évre kinevezett színházigazgatót, Kiss Csabát. Ezt dr. Kriza Ákos javaslatára tették. Ő ezeket mondta a beavatkozás indokaként a sajtó képviselőinek: a művészeti tanács kellett volna, hogy tegye a dolgát, ahogyan az Kiss Csaba pályázatban szerepelt. De felállt a művészeti tanács, mert nem tudtak egyetérteni a direktor bizonyos döntéseivel. Az elmúlt években olyan feszültség alakult ki a társulat és a direktor között, hogy ez a következő évadban a szakmai munka rovására ment volna. Az Észak-Magyarország kérdéseire is válaszolt dr. Kriza Ákos.

– Kitől érkeztek a jelzések, hogy baj van a színházban?

dr. Kriza Ákos: Több színésztől, illetve rendezőktől. Nem szeretnék neveket mondani. Láttam, hogy a művészeti tanács már félgőzzel üzemelt tavaly, és az idén felállt. Azt gondolom, hogy ez volt az a pillanat, amikor utána kellett néznünk mélyebben, mi a történések rendje a színházban.

– Kiss Csaba előrehaladott tárgyalásokat folytatott a következő évadról, elkészült a műsortervvel. Ezt látja majd a közönség, vagy az új igazgató új évadot hirdet?

dr. Kriza Ákos: Ez Szabó Máté döntése. Ezek olyan szakmai kérdések, amelyekbe a politika nem szólhat, és nem is szól bele.

– Nem tartja-e rossz üzenetnek, hogy az ön polgármestersége idején a második színházigazgatót hívják vissza idő előtt, mielőtt lejárna a megbízatása?

dr. Kriza Ákos: Ha a politika nem korrigálja azokat a döntéseket, amelyeket ő hozott, akkor, amikor kell, akkor hoz rossz döntést.

– Hogyan magyarázzák ezt el a közvéleménynek, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház ebben pillanatban jó szakmai hírnévnek örvend, három itteni rendező munkája lesz ott a pécsi országos seregszemlén, ebből egy előadás Miskolcon is született.

dr. Kriza Ákos: Meg kell nézni, kik azok a rendezők, akiknek az előadását beválogatták, azok nagy része a művészeti tanács tagja volt. És ezek a rendezők, félő, teljességgel itt hagynák a nemzeti színházat, ha ez a vezetés maradt volna.

– Úgy tudom, ez a veszély nem teljesen áll fenn, hiszen Kiss Csaba például Rusznyák Gábort is felkérte a következő évadban rendezésére.

dr. Kriza Ákos: Azt gondolom, szakmai kérdésekről Szabó Mátéval kellene egyeztetni. Nem hiszem, hogy szakmai kérdésekbe bele tudnék menni, és jó válaszokat tudnék adni ezekre.

– Az egyik szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság tiltakozott Kiss Csaba visszahívása miatt. Kívánja kommentálni?

dr. Kriza Ákos: Hozzám még nem jutott el.

– Van véleménye róla?

dr. Kriza Ákos: Nincsen. Szakmai kérdésekben nem mondok semmilyen véleményt a színházzal kapcsolatban.

– De rosszul értettem? Nem szakmai okokból volt kívánatos Kiss Csaba visszahívása?

dr. Kriza Ákos: Nem szakmai okokból: a pályázatában más szerepelt, és feszültség van a direktor és a társulat között.

– A feszültség kezelésnek ez volt az egyetlen lehetséges módja, hogy leváltják Kiss Csabát? Olyan mértékű feszültségekről beszélünk?

dr. Kriza Ákos: Azt javaslom, kérdezze meg a színházi dolgozókat.

– Megtettem.

dr. Kriza Ákos: És mit mondtak?

– Van, aki indokolatlanak tartja Kiss Csaba visszahívását. Van, aki szerint nem lehet együtt dolgozni vele. De ez nem új keletű, hanem már az első évadban keletkezett probléma. Ehhez képest a városi vezetés elég sok időt adott Kiss Csabának.

dr. Kriza Ákos: Erről beszélek én is: így gondolom. Csúcsosodtak a problémák.

– Akkor a városi vezetésnek is van benne valamennyi felelőssége, hogy másfél évig hagyták csúcsosodni a problémákat? Vagy van olyan, amiről nem tudhatunk?

dr. Kriza Ákos: Átléphetünk ebbe az irányba is, de nem gondolom, hogy lehet a szőrszálhasogatással tovább haladni. Én azt gondolom, hogy mindent megtettük, hogy temperáljuk, nyugtassuk a helyzetet, és azt gondolom, ameddig a színház hírén nem esett csorba, addig időben voltunk. És időben vagyunk most.

– Bujdos Attila –

 
hirdetés


hirdet�s