Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat

Akt.:
Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat
Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat - © Fotó: Pintér Árpád
Budapest, Tokaj – 2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.

A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján kerül átadásra a Gál Tibor Emlékdíj. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják saját borvidékükről, majd ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre összesen 5798 szavazat érkezett.

A jelöltek, és akik ajánlották őket:

  • Böjt Gergő – ifjabb Gál Tibor és családja
  • Bősz Adrián – Takler Ferenc
  • Feil József – ifjabb Figula Mihály és családja
  • Frittmann Tamás – Gálné Dignisz Éva
  • Gottwald Szilárd – Kamocsay Ákos
  • Jekl Béla – Bock József
  • Nyúlné Dr. Pühra Beáta – Malya Ernő
  • Puklus Csaba – Garamvári Vencel
  • ifjabb Szepsy István – Árvay János és Áts Károly
  • ifjabb Takler Ferenc – Vida Péter

A szavazás február 21-én zárult le, ezt követően a három legtöbb voksot kapó borász nevét hirdették ki, de a végső sorrendre csak február 27-én a Magyar Borok Bálján derült fény.

A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban Ifjabb Szepsy István nyerte, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.

A győztest jelölő Árvay János elmondta: „Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Kft. borászaként nagyon sokat tett már azért, hogy a Tokaji borok még ismertebbek legyenek Magyarországon és szerte a nagyvilágban. Kitartóan dolgozik azért, hogy olyan borok készüljenek minden évben, amelyek a világ nagy borai mellé letehetőek.”

Áts Károly pedig Ifj. Szepsy István elhivatottságát méltatta: „A szeretett borvidékét olyan csodálatos borokon keresztül mutatja be, amely a világ nagy boraival vetekszik. Tudása rendkívüli, alázata a szakmája iránt egyedülálló. Szerencsés az a borvidék, ahol ilyen fiatal borász dolgozik, tevékenykedik.”

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor Ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait:

„A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifj. Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”

Ifj. Szepsy István a kezdetek óta a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, akinek szinte
már a génjeiben van a szakma, hiszen 18. generációs borász. Szepsy így nyilatkozott a díj átvételét
követően:

„Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel
arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori
technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével
méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy
melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én
folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.”

– Knap Gábor, Trinety Media Kft. –
hirdetés
hirdet�s