Ifiház: Táncosok ki, rendészek be…

Akt.:
Táncjáték a Balázs Győző szakgimnázium diákjainak előadásában
Táncjáték a Balázs Győző szakgimnázium diákjainak előadásában - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – Lesz a belváros közelében olyan épület, ahová az Ifiház költözne?– teszi fel a kérdést olvasónk.

– Senki nem ért egyet azzal, hogy az Ifiházat elköltöztessék a mostani épületéből – hangsúlyozta lapunknak egyik olvasónk, aki tagja a szabadidőházban működő több tucat csoport egyikének. Mint jelezte: az Ifiház szinte önerőből újította fel az épületet az elmúlt években. Kifestette, járólapozta, a balett-­termekbe új szőnyegeket vásárolt. Az épület közel van a belvároshoz, és senki nem tud olyan helyet a szomszédságban, amelyben ugyanilyen körülmények közé kerülhetne az Ifiház.

Döbbenten állunk a tervek előtt.” Marschalkó Edit

Stratégiai szempontból

– A Rónait rég megszüntették, eladták egy banknak, a Vasas Művelődési Ház magánkézben, a Bartók szintén és lepukkanva, a Vörösmarty pedig a vasutasoké. Ha az Adyba helyeznék át az Ifiházat, mint arról mostanában hallani, az óriási veszteség lenne az intézménynek, hiszen a belvárosból nem fognak kijárni a szülők és a különböző csoportok tagjai Diósgyőrbe. Olvasónk hozzátette: épp a napokban fogadták el a kulturális törvényt, melyben kiemelt szerepet kap a közművelődés. Művelődési intézmények tudnak majd pályázni kiemelt támogatásokra, de ha nem lesznek művelődési és szabadidőházak, akkor pályázati forrásokat sem lehet nyerni.

Mint arról lapunkban már írtunk, az Ifiház dolgozói úgy tudják, szeptember elsejétől a Miskolci Rendészet igényt tart az intézmény nagytermére, majd a következő évben át kell adni a többi termet is.
A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén dr. Kriza Ákos polgármester megerősítette a hírt, miszerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet központja lesz az Ifiház épülete. Úgy indokolt: a rendészet számára azért fontos az épület, mert onnan lehet ellátni legjobban a rendészeti ügyeket, stratégiai szempontból jó helyen van. De azt is hangsúlyozta, olyan körülményeket teremtenek majd máshol, ami megfelel egy szabadidőház működéséhez.

Döbbenten

Nagyon sajnáljuk az Ifiház gyönyörű balett-­termeit.” Marschalkó Edit

De mit szól mindehhez az Ifiház szomszédságában működő Balázs Győző Református Művészeti Szakgimnázium, mely évek óta bérli az Ifiház balett-termeit, hiszen az iskolában többek között táncművészeti oktatás is folyik. Ráadásul a térségben itt lesz egyedül középszintű tánc­oktatás, hiszen a Szemere szakgimnáziumban kifuttatják ezt a képzést.

Marschalkó Edit, a Balázs Győző Szakgimnázium művészeti vezetője úgy fogalmazott, döbbenten állnak a tervek előtt, de nem tudnak mit tenni, ha az Ifiházba a rendészet költözik, akkor megoldják valahogy a táncórákat. A gyülekezeti épület alkalmas lenne erre, ami felújítás alatt áll, és az iskolával szemben lévő irodaházban is lehetne bérelni termeket. De nagyon sajnálják az Ifiház gyönyörű balett-termeit, melyek balettkorláttal, balett-tükörrel felszereltek, és nemrég kapott új, speciális szőnyeget, ami nem volt olcsó. A művészeti vezető azért sem érti a művelődési intézmény elköltöztetését, mert a szabadidőház művészeti csoportjai kiváló minőségű munkát végeznek, „már letettek valamit az asztalra”, fogalmazott.

Szerettük volna megkérdezni a Miskolci Kulturális Központ vezetőjét is, de ő az önkormányzat sajtószóvivőjéhez irányított bennünket. Az önkormányzat viszont már küldött az elmúlt héten egy szűk szavú választ, melyet lapunkban is megjelentettünk.

Több mint 50 csoport

„A Miskolci Kulturális Központ Ifjúsági Ház Miskolc város egyik legsokszínűbb tevékenységet ellátó intézménye. 1991 óta önállóan működünk. Számos nagy sikerű fesztivál, színházi esték, kiállítások, művészeti együttesek fémjelzik eddigi tevékenységünket. Az intézményben több mint 50 kiscsoport működik, ezek közül kiemelkedő a Csokonai Közösségi díjjal kitüntetett KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes és a Miskolci Majorette Együttes. Az év folyamán több ezren fordulnak meg rendezvényeinken, közérdekű tanfolyamainkon. 1999-ben az intézmény a Miskolci Nyár rendezvénysorozatában nyújtott teljesítményéért Marketing díjban részesült, 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere munkánk elismeréseként dicsérő oklevelet adományozott” – olvasható az Ifiház honlapján.

– Hegyi Erika –


Miért kell új hely az Ifiháznak?

Miért kell új hely az Ifiháznak?

„Egy normális megoldás van, ha hagyják őket dolgozni.”

 

 

Mi lesz az ifiházzal? Másra kell az épület…

Mi lesz az ifiházzal? Másra kell az épület…

A rendészetnek azért fontos az épület, mert stratégiailag jó helyen van.

 

Ifjúsági Ház: Költözik? Megszűnik?

Ifjúsági Ház: Költözik? Megszűnik?

Az Ifjúsági és Szabadidő Ház is téma volt a júniusi miskolci testületi ülésen, a képviselők ugyanis kaptak egy levelet Csóka Edit szakszervezeti titkártól, amiben megfogalmazta, attól tart, hogy az intézmény meg­szűnik, mert a rendészet kapja meg az épületet.