otthonteremtés

2019.10.10. 14:00

Fiatalok életkezdését segítik a lakásokkal

Ingatlanokhoz juthatnak fiatalok Hernádnémetiben az Esély otthon program keretében.

Horváth Imre

Az új házak átadóünnepségén

Fotó: Kozma István

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata egy sikeres projekt eredményeként még többet tehet a jövőben a település fiataljaiért, illetve azért, hogy helyben kezdhessenek saját életet. Kedden átadták ünnepélyes keretek közt az első két kulcsra kész ingatlant, amelyekbe fiatal párok költözhetnek be.

A cél az, hogy a Hernádnémetiben felnövő fiatalok otthon maradjanak, helyben tudjanak családot alapítani, egzisztenciát teremteni, és esetleg más fiatalok is Hernádnémetiben találják meg számításaikat. A program keretében lehetővé vált hat családi ház felújítása, ahová pályáztatást követően a 18-35 év között fiatalok térítésmentesen akár 2 évre beköltözhetnek. Bérleti díjat nem kell fizetniük ez alatt, és a rezsire is támogatást kapnak, miközben az ingatlant teljesen berendezve, bútorokkal, eszközökkel, háztartási gépekkel, internet eléréssel kapják meg, így anyagilag jelentősen könnyebb az életkezdésük.

Van igény bérlakásra

Az ünnepélyes átadóra érkezőket dr. Orosz Zsolt, polgármester köszöntötte a szociális központnak is helyet adó Munk-Kastélyban. Hangsúlyozta: ez egy közösség 21 éves munkájának eredménye. Beszélt azokról az egyéb intézkedésekről, amelyek segítik a fiatalokat a településen, mint a háromszáz-ezer forintos életkezdési támogatás, a szociális bérlakások, a teljes körű egészségügyi, oktatási és szociális infrastruktúra, ami rendelkezésre áll. De igénybe vehető a falusi csok is a településen, és a csok-al építkezők számára ingyen telket biztosítanak Hernádnémetiben. A polgármester hozzátette: ezen a programon kívül is gondolkodnak további bérlakásépítésben, ugyanis igény van rá a településen, sőt azon kívülről is.

Ez a program egy egészen új kezdeményezés, a családalapítás előtt álló fiatalok számára pedig nagy segítség lehet az otthonteremtésben, mondta köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke. A vidéknek szüksége van a fiatalokra, hogy ott kezdjenek új életet, neveljenek gyereket, hazánk jövőjének záloga a fiatal családok helyben, vidéken tartása.

Fontos az otthon

A fiatalok számára fontos a biztonság, legyen szó közbiztonságról, vagy egzisztenciális biztonságról, hangsúlyozta dr. Illés Boglárka, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: a friss felmérések szerint a fiatalok családban, házasságban képzelik el a jövőjüket és fontos számukra az otthon. Ezért lényegesek az olyan programok, mint a falusi csok, a babaváró program, vagy éppen az esélyotthon program, amely egy komplex lehetőséget kínál a 3 és 20 ezer közötti lakosságszámú települések számára. Az országból 66 település jelentkezett a projektre, melyeket összesen közel 11 milliárd forinttal támogattak.

Arról, hogy mit is kínál az Esély otthon Hernádnémetiben Tisza Orsolya, projektmenedzser tájékoztatott, aki elmondta, 16-36 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik életpálya tervezést segítő műhelyfoglalkozáson, tréningeken, pályázati tanácsadáson, vállalkozói fórumon, állásbörzén, tanulmányúton vehetnek részt, de önkéntes tevékenységet is kell folytatniuk a településen.

A tájékoztató után a szalagok átvágásával ünnepélyes át is adták a két elkészült ingatlant, amelyet hamarosan birtokba is vehetnek a fiatal párok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában