Helyi közélet

2008.11.11. 13:50

Parkolási kultúra Miskolcon: tíz év mínusz?

<p>Miskolc - A miskolci parkolóházak panganak az ürességtől. Miért adnak át akkor újat és újat?&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/parkol_si_helyzet2.pdf"><B> A parkolási helyzet Miskolcon</B></A> [.pdf - 279KB]&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Átadták a Széchenyi negyed Parkolóházat Miskolcon 2008.11.05."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_tadt_k_a_Sz_chenyi_negyed_Parkol_h_zat_Mis/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Átadták a Széchenyi negyed Parkolóházat Miskolcon 2008.11.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Pesten népszerűbbek a mélygarázsok, az unió más országaiban is. Ezzel szemben nálunk és a vidéki nagyvárosokban a kutya sem megy oda parkolni...

Új parkolóházat adtak át a napokban Miskolcon, mégpedig a Széchenyi negyedben. Lapunk internetes levelező fórumán, az Agorán több kérdést is felvetettek levelezőink az esemény kapcsán. Az első, talán a legfontosabb: miért nem használható a parkoló? Braun János levelezőnk ugyanis az átadás másnapján, sőt, harmadnapján is szét akart nézni odalenn, ám hiába, nem tudott bejutni.

Miért építik?

Tehcnikai okai voltak a csúszásnak, mondta Stefán Csaba, a parkoltatásért felelős önkormányzati cég, a Régiópark Miskolc Kft. igazgatója, egy-két dolgot még át kellett adni. Megkérdeztük, miért nem vártak akkor az ünnepélyes megnyitóval. Stefán Csaba azt válaszolta, az ünnepségen is bemondták, hogy csak harmadnaptól vehetik használatba a parkolót az autósok.

Levelezőink azt is felvetették, hogy miért van szükség egyáltalán ennyi parkolóházra Miskolcon. Sorban adtak át többet is a közelmúltban, és még továbbiak megépítését tervezik, holott panganak az ürességtől.
– Hogy miért épít a város? Nos, ez a különbség a magánbefektető és a városi között – fogalmazott Stefán Csaba. S még hozzáfűzte, Magyarországon egy ilyen parkolóház megtérülési ideje 30 év.

Nem érti, miért nem...
Stefán Csaba bízott benne, hogy nagy sikere lesz annak a bérletnek, amit 7200 forintért kínálnak (éjszakákra) egy hónapra. Úgy gondolta, mivel egy garázs havidíja 12 ezer forinttól kezdődik, sorba fognak érte állni. Nem így lett. Azon is csodálkozik, hogy sokan tiltakoztak például a Béke mozi háta mögötti fedetlen parkolóra jellemző lucsok és kosz miatt. Most átadták a mélygarázst a helyén, azt viszont nem használják. Holott olcsóbbak is, mint a hagyományos parkolók.
Parkolóárak:

Zöld zóna: 210 forint/ óra
Sárga zóna: 170 forint/ óra
Parkolóház: 160 forint/ óra

Félnapi jegy (5 óra) 720,- Ft
Napijegy (10 óra) 1 440,- Ft

Nemcsak Miskolcon

Most valóban kihasználatlanok még, ismerte el. A belváros azonban folyamatosan fejlődik. Ha most nem épül a leendő épületek közelébe, terek alá mélygarázs, akkor már később sem fog, magyarázta az igazgató. Az autók száma viszont tovább növekszik: nem fognak tudni hol parkolni. Vagyis később nagyon nagy szükség lesz parkolóházakra.
Az pedig, hogy nincs érdeklődés a mélygarázsok iránt, Stefán Csaba szerint nemcsak miskolci jelenség. Győrben, Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán: mindenhol épülnek, épültek, de mindenhol ugyanez a helyzet, mint nálunk. Győrben például a felszíni parkolóba 340 forint a jegy, a mélygarázsba 160, mégis a fedetlen parkolót használják.
Hogy miért? Nem tudja az igazgató sem. Pesten ugyanis népszerűek a mélygarázsok, akárcsak az unió más országaiban.
– Talán a parkolási kultúra területén vagyunk jó tíz évet lemaradva – jegyezte meg.

"Mint a világon mindenhol"

Braun János Agora-levelezőnk mozgássérült. A Széchenyi negyed parkolóházában az érdekelte volna (csak – lsd. fenti cikkünket – nem jutott be), hogy vannak-e parkolóhelyek a mozgássérültek számára is. A Hősök terén lévő parkolóban ugyanis egy sincs. Egyébként sem könnyű kijönnie onnan, hiszen 15-20 fokos a feljáró dőlésszöge, amelyen nem mehet biztonsággal végig a kerekesszék. Stefán Csaba megjegyezte, a Hősök tere nem önkormányzati tulajdonú, a Széchenyi negyed mélyparkolójában pedig felfestettek parkolóhelyeket a mozgáskorlátozottaknak. Ám a mélygarázsban fizetniük kell a helyért. Hogy miért? Stefán Csaba úgy válaszolt: ez így van a világon mindenhol.

Mélygarázsok Miskolcon

Mikortól üzemelnek, mennyi bennük a hely?

Arany Corvin Üzletház – mélygarázs – 1996 októberétől, 30 hely
Miskolc Plaza parkolóháza – 2000 júniusától, 420 hely
Szinvapark mélygarázs és parkolóház – 2000 szeptemberétől, 334 hely
Hősök tere mélygarázs – 2007 júniusától, 145 hely
Európa tér mélygarázs – 2008 januárjától, 177 hely

Tervezett
Szent István tér (Fő tér) alá mélygarázs – 2009 végére, 200 hely
Vörösmarty tér alá mélygarázs – 2010 végéig, 200 hely

 
Átadták a Széchenyi negyed Parkolóházat Miskolcon
A miskolci parkolási rendszer fejlesztésének újabb lépéseként szerdán Káli Sándor polgármester átadta a Széchenyi negyed (volt Bazártömb) - 334 gépkocsit befogadó - parkolóházátÁtadták a Széchenyi negyed Parkolóházat Miskolcon 2008.11.05.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában