Időjárás-jelentés – 2014. augusztus 27.

Akt.:
Budapest, 2014. augusztus 27., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens és az Atlanti-térség keleti felének időjárását ciklonok teszik változatossá. Az Atlanti-óceán keleti felében két nagy kiterjedésű ciklon is örvénylik, a délebbi ciklon frontrendszere Európa délnyugati, déli részét is érinti. Az itt húzódó meleg, nedves levegőből az Alpok térségében néhol jelentős mennyiségű csapadék hull. A Brit-szigetek fölött egy köztes anticiklon helyezkedik el, így arrafelé most eseménytelen, napos idő van. A hőmérséklet a délutáni órákban meghaladja a 15 fokot, de Skóciában hajnalban fagypont közeli hőmérsékletet mértek. Észak-Európa felett is örvénylik egy nagyméretű ciklon, a felhő- és csapadékképződés ott is jelentős mértékű. Ugyanakkor a Mediterráneumban továbbra is nyári idő, illetve forróság van, különösen az Ibériai-félszigeten, ahol a 40 fokot is eléri néhol a csúcshőmérséklet.

A Kárpát-medence fölött szerdán egy hidegfront vonul át, majd csütörtökre egy köztes anticiklon húzódik fölénk.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Délutánra a déli országrészben is szakadozottá válik a felhőtakaró, eláll az eső, hosszabb-rövidebb napos időszakok ott is lehetnek. Délutántól északnyugat felől szórványosan kialakulhat záporeső, néhol zivatar is, erre legnagyobb esély a Dráva mentén, valamint az ország északkeleti harmadában van. Reggelre keleten is kiderül az ég, az éjszaka első felében északkeleten még zápor előfordulhat. Csütörtökön általában napos idő várható kevés gomolyfelhővel, északkeleten lehet kicsit több a felhő, de csapadék ott sem valószínű. Szerda délutántól egyre nagyobb területen fordul északira, északnyugatira és erősödik meg a szél, a Kisalföldön átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Zivatarban is előfordulhat viharos széllökés. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél és csütörtökön már gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben lehet ennél hidegebb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 24 fok között várható.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s