Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens legnagyobb részén kora téliesre fordult az idő. A sarkvidékről származó hideg levegő elérte a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjét, ezért ott is lényegesen visszaesett a hőmérséklet, a legmagasabb értéke csupán 10, 17 fok között változik. A hideg légtömeg Kelet-, Délkelet-Európa felé tart, előtte meleg levegő áramlik a Fekete-tenger térsége és a Kelet-európai-síkság déli része fölé, ezért a csúcshőmérséklet ott még 18, 25 fok között alakul. A két légtömeget elválasztó hullámzó frontálzóna mentén borult az ég, és sokfelé esik az eső, sőt Európa középső vidékein és a Kárpát-medencében síkvidéken is többfelé havazik, és kora délután csupán 1, 8 fokot mutatnak a hőmérők. A szárazföld leghidegebb területe a Skandináv-félsziget északi része, ott fagypont alatti maximumok jellemzőek.

A Kárpát-medence fölé kedd estig már kissé szárazabb és enyhébb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég, főleg a Dél-Dunántúlon és az Alföldön fordulhat elő kisebb havazás. Hajnaltájt a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd kedden napközben a Tiszántúlon is csökken a felhőzet, de nyugat, északnyugat felől ismét felhők érkeznek fölénk, ezért a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Számottevő csapadék nem lesz. Hétfőn az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten átmenetileg megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Kedden a délnyugatira forduló szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélcsendes, hófödte helyeken ennél több fokkal is hidegebb idő várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3, 8 fok között valószínű.

– MTI –