Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk középső része és a Balkán-félsziget felett nagy kiterjedésű anticiklon hatására túlnyomóan napos, csapadékmentes az időjárás, éjszakánként párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Ugyanakkor hullámzó frontálzóna húzódik egyrészt Észak-Finnországtól Dél-Svédországon, Dánián és a Vizcayai-öblön át egészen Marokkóig, másrészt a Barents-tengertől az Urálon és Ukrajnán át a Fekete-tengerig. A frontok mentén erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, Skandinávia legészakabbi vidékein havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet Dániától délre általában 16 és 25 fok között változik, ugyanakkor az Északi-sarkkörtől északra már napközben is fagy. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását az említett anticiklon alakítja, folytatódik a túlnyomóan napos idő, de szombaton már nagyobb területen képződik köd.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Túlnyomóan derült, napos idő várható csapadék nélkül. Éjszaka elsősorban északnyugaton és az északkeleti völgyekben többfelé számítani kell ködre, de a déli órákra szinte mindenütt kitisztul az idő, ugyanakkor az Alpokalján helyenként tartósan megmaradhat a köd. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 20 és 25 fok között várható, de a tartósan ködös helyeken ennél több fokkal hűvösebb lesz.

– MTI –