Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Északnyugat-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer található. A Brit-szigeteken, a kontinens nyugati partvidéke mentén gyakran felhős az ég, elszórtan esik az eső, a hőmérséklet csúcsértéke csak a délebbi területeken haladja meg a 15 fokot. A Dél-Skandinávia feletti középponttal örvénylő ciklon frontrendszere Lengyelországon, az Alpokon át egészen Dél-Olaszországig húzódik, déli része önálló ciklonná erősödve a Kárpát-medence térségében okoz sokfelé csapadékos időt. Ugyanakkor továbbra is a napsütés a jellemző a Pireneusi-félszigeten, illetve 25, 27 fokos meleg van az Égei-tenger menti országokban is. Szerdán már a Kárpát-medence időjárását is döntően anticiklonális hatások alakítják. A most még felettünk lévő mediterrán ciklon keletre helyeződik, és mögötte száraz levegő áramlik térségünk fölé.

Várható időjárás szerda estig

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, a Dunától keletre helyenként zivatar. Az éjszaka második felétől nyugat felől csökken a felhőzet, szerdán már országszerte napos időre számíthatunk, legfeljebb reggel északkeleten lehet még helyenként eső. Az északnyugati, nyugati, kezdetben Tiszántúlon a délnyugati szél időnként megerősödik, majd szerdán élénk déli, délkeleti szél valószínű. Hajnalban nyugaton és délen foltokban köd képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul, nyugaton, délnyugaton lesz a hidegebb, ott néhol talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 19 fok között várható.

– MTI –