Időjárás-jelentés

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását ciklonok alakítják, emiatt sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és főként a ciklonokhoz tartozó frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor az Ibériai-félsziget és a Kelet-európai-síkság középső területe fölött anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt helyeken kevesebb a felhő, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain 3, 10, középső vidékein pedig 11, 17 fok között alakul.

A legmelegebb Dél-Európa térségében van, ott a délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte enyhe, váltakozó nedvességtartalmú, majd egyre nedvesebb, a nyugati tájak fölé kissé hűvösebb levegő érkezik.

Várható időjárás kedd estig

Az átmeneti felszakadozás után késő délutántól, estétől északnyugat, nyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és éjszaka főként a Dunántúlon, kedden már másutt is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat.

Kedden délutántól főként délnyugaton vékonyodik, szakadozik a felhőzet. A délkeleti, éjszakától nyugaton északira, északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden keleten 17, 22, nyugaton 9, 16 fok között alakul.

– MTI –