Időjárás-jelentés – 2019. április 17.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza, 2019. április 17., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens északi, keleti és középső vidékeit egyetlen nagykiterjedésű anticiklon uralja. Általában derült, száraz az időjárás, csupán a Kelet-európai-síkságon borítják néhol felhők az eget. Számottevő csapadék azonban ott sem fordul elő. A Fekete-tenger környezetében, illetve az Ibériai-félszigettől a Brit-szigetekig ciklonok és frontjaik találhatóak. Utóbbi csapadékrendszere még nem érte el a szárazföldet, így számottevő esőről egyelőre nem érkezett jelentés. Ugyanakkor a Fekete-tenger környékén több helyen kiadós csapadékot okoztak a záporok, zivatarok. A csúcshőmérséklet északkeleten a legalacsonyabb – helyenként az 5 fokot sem éri el – míg délnyugat felé egyre melegebb van. Az Ibériai-félszigeten 22, 28 fok a jellemző csúcsérték. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig a feloszlóban levő keleti ciklon, majd egyre inkább az északra található anticiklon alakítja.

Előrejelzés az ország területére csütörtök estig

Az esti órákig a napsütés mellett a gomolyfelhő-képződésből átmenetileg zártabb felhőtakaró is kialakulhat. Főként a keleti megyékben fordulhat elő néhol zápor. A derült éjszakát követően csütörtökön napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Csak elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. Az északkeleti, északi szelet a Zempléni-hegység környékén és az Észak-Alföldön napközben erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 20 fok között valószínű.

– MTI –