Időjárás-jelentés – 2018. szeptember 2.

Tata, 2018. augusztus 28. A tatai Öreg-tó naplementekor, 2018. augusztus 28-án. A háttérben a vár.
Tata, 2018. augusztus 28. A tatai Öreg-tó naplementekor, 2018. augusztus 28-án. A háttérben a vár. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa északnyugati része fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására Izlandon, a Skandináv-félsziget északnyugati tájain erősen felhős az ég, és elszórtan fordul elő eső, záporeső. Szintén felhős az ég a balti államok fölött, de ott csak helyenként alakul ki csapadék. Szárazföldünk középső és déli vidékén sekély ciklonális mező, illetve a Kárpát-medencétől nyugatra elhelyezkedő magassági hidegörvény alakítja az időjárást, emiatt főként Közép-Európában és a Földközi-tenger középső medencéjében erőteljes a gomolyfelhő-képződés, többfelé fordul elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk déli, délkeleti területén 28 és 35 fok között alakul, sőt a Pireneusi-félszigeten 36, 40 fokot is mérnek. Nyugat- és Észak-Európában már hűvösebb van, arrafelé többnyire 17 és 25 fok között változik a csúcshőmérséklet, de Izlandon mindössze 10, 15 fok van. Hétfő estig továbbra is a Kárpát-medencétől nyugatra elhelyezkedő magassági hidegörvény alakítja térségünk időjárását.

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

Reggelig a Dunántúlon és a középső országrészben erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Másutt kevés lesz a felhő, csak helyenként fordulhat elő csapadék. Hétfőn közepesen és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, többfelé várható zápor, zivatar. Megélénkül, vasárnap néhol meg is erősödik a keleties szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn a Dunántúlon 21 és 25, másutt 26 és 32 fok között alakul.

– MTI –