Időjárás-jelentés – 2018. október 26.

Lábod, 2018. október 19. Dámszarvasbikák (Dama dama) a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének területén 2018. október 19-én. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása.
Lábod, 2018. október 19. Dámszarvasbikák (Dama dama) a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének területén 2018. október 19-én. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. - © MTI/Kovács Attila
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger felett ciklon örvénylik, hidegfrontja kettészeli a Brit-szigeteket, erősen felhős az idő, Skóciában és Írországban nagy területen esik az eső. Egy hullámzó frontrendszer húzódik Kelet-Európában Észak-Oroszországtól egészen a Földközi-tenger keleti partvidékéig, ezeken a területeken is sok a felhő, sok helyen esik az eső, záporeső. Törökország egyes részein jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Míg Lappföldön helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, addig kontinensünk délnyugati tájain, valamint a Földközi-tenger partvidékén több helyen 20 fok felett, Spanyolországban egy-egy helyen 27, 28 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence térségébe délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik, de szombaton az ország északi tájait egy hidegfront éri el.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Pénteken többnyire erősen felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Szombaton az ország északi felén erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Északon több helyen, délen legfeljebb néhol számíthatunk esőre, záporra. Szombaton nagy területen lesz erős a délnyugati, déli szél, de az északi országrészben napközben északnyugatira fordul a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton északon, északnyugaton 11 és 17, másutt 18 és 24 fok között várható.

– MTI –