Időjárás-jelentés – 2018. október 2.

Akt.:
Debrecen, 2018. október 2. A lenyugvó Nap megvilágítja a felhők alját Debrecen közelében 2018. október 2-án.
Debrecen, 2018. október 2. A lenyugvó Nap megvilágítja a felhők alját Debrecen közelében 2018. október 2-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén a ciklonok és frontjaik hatására felhős, szeles az idő, és több helyen esik az eső, záporeső, sőt a Földközi-tenger középső részén zivatarok is kialakulnak. Csendes, száraz idő csupán az Ibériai-félszigeten, illetve Görögország térségében van. A hőmérséklet csúcsértéke általában 10 és 18 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi felén a 10 fokot sem éri el. Nyárias, 25 fokot meghaladó hőmérsékleteket már csak a mediterrán térségben mérnek, Spanyolországban pedig változatlanul 30 fok feletti értékek fordulnak elő. Szerda estig a Kárpát-medencét egy újabb gyenge hidegfront éri el, melynek hatására ismét szeles időre lehet számítani.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Nyugat, északnyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre inkább keleten, északkeleten várható eső, zápor. Éjszakára keleten is kiderül az ég, majd éjfél után az északi megyékben ismét felhősödés kezdődik. Szerdán változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb eső, futó zápor, elsősorban az északi megyékben. Kedden a kezdetben nagy területen erős északnyugati szél délutántól fokozatosan mérséklődik. Szerdán az ország északi, északkeleti felén, kétharmadán megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik a nyugati, északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 15 és 20 fok között várható.

– MTI –