Időjárás-jelentés – 2018. február 26.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az Uraltól a Brit-szigetekig hatalmas anticiklon húzódik, középpontjában a légnyomás az 1050 hPa-t is eléri. A magasnyomás keletire fordította az áramlást kontinensünk fölött, a fagyos, szibériai eredetű levegő nyugat, délnyugat felé terjeszkedik. Hétfőre virradóan a hőmérséklet Oroszországban -20 és -40 fok között alakult, de Svédországban is mértek -40 fokot, illetve Közép-Európában nagy területen -15 fok alá hűlt reggelre a levegő. Az anticiklon területén szórványosan alakul ki havazás, hózápor, hófúvások is vannak. A Földközi-tenger középső medencéjében ciklon örvénylik, amely többfelé okoz a térségben csapadékot, sokfelé – így például Rómában is – havazik. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünkön már csak a Mediterráneum déli részén emelkedik fagypont fölé. Kedd estig a Kárpát-medencében is folytatódik a zord, téli idő. Az említett légörvény nedves levegője hazánkat is eléri, hatására kezdetben délen, éjszakától északon is havazásra számíthatunk, és a többfelé erős északkeleti szél hófúvásokat is okoz.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Dél felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, estére északon is beborul az ég. Kezdetben az ország déli felén várható egyre nagyobb területen havazás, hószállingózás, majd éjszaka a csapadék északra is átterjed. Kedden további hóesésre számíthatunk, de délután gyengül az intenzitása, egyre inkább hószállingózás valószínű, estére nagyobb területen az is megszűnhet. Az élénk északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvások is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -12 fok között alakul, az Északi-középhegység térségének kezdetben vékonyabb felhőzettel borított tájain lehet ennél néhány fokkal hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2 és -8 fok között várható.

– MTI –