Időjárás-jelentés – 2018. december 8.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget fölött többközéppontú ciklon található, emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén – Közép-Európa térségében is – erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő csapadék; a délebbi és nyugatabbi tájakon az eső esik, északabbra, keletebbre havazik. Ezzel szemben kontinensünk déli és keleti vidékei fölött anticiklon helyezkedik el, keleten borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő, délen erősen felhős, párás és gyengébben felhős, napos tájak egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában többnyire 0 és -6, a magasabb hegyekben és az Ural előterében -8, -10 fok között változik. Ugyanakkor Délnyugat-Európában jóval enyhébb az idő, a kora délutáni órákra általában 13 és 22 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől eleinte kissé szárazabb, hidegebb, majd ismét nedvesebb, enyhébb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Éjszaka keleten is felszakadozik a felhőzet, megszűnik a csapadék, majd északnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, és a Kisalföldön elszórtan eső is valószínű. Vasárnap többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek, több helyen alakul ki eső, záporeső. Az északnyugati szél estére mindenütt mérséklődik, majd éjszaka a szél délnyugatira fordul, eleinte néhol, vasárnap többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 4 és 11 fok között alakul, de északkeleten néhol hidegebb is lehet.

– MTI –