Időjárás-jelentés – 2018. augusztus 4.

Akt.:
Salgótarján, 2018. augusztus 3. A Mars (b) és a Tejút Salgótarján közeléből fotózva 2018. augusztus 4-ére virradó éjjel.
Salgótarján, 2018. augusztus 3. A Mars (b) és a Tejút Salgótarján közeléből fotózva 2018. augusztus 4-ére virradó éjjel. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati területei fölött ciklonok és frontjaik helyezkednek el. Hatásukra arrafelé általában erősen felhős az ég, és a frontok mentén több helyen alakul ki eső, záporeső. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkság középső térségéig anticiklon húzódik. Területén a leszálló légmozgások hatására általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Dél-Európa fölött sekély ciklonális mező található, a napsütés mellett erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, emiatt elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északnyugati vidékén 20 fok alatt, Európa nagy részén azonban 28 és 35 fok között változik, sőt Franciaországban helyenként 36, 38, a Pireneusi-félszigeten pedig többfelé 40 fok fölötti értékeket is mérnek, de Spanyolország és Portugália déli részén a délutáni órákra 44, 45 fokig melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé továbbra is meleg, eleinte száraz, majd váltakozó nedvességtartalmú, labilisabb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Éjszaka gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Vasárnap a többórás napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan (főként az ország északi felén) valószínű zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 34 fok között alakul.

– MTI –