Időjárás-jelentés – 2018. augusztus 24.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az az anticiklon, amely Európa időjárását már napok óta meghatározta, kelet felé helyeződött. A kontinens északnyugati területeit ugyanakkor hidegfront érte el, és ez a front a kontinens belseje felé halad. Csütörtökön még a front mögötti hidegebb levegő hatása a szárazföld nagyobb részén nem volt érezhető, csupán Franciaország északnyugati partvidékén esett vissza a hőmérséklet. Az északi, északkeleti területek kivételével, ahol többnyire 20 fok alatti maximumokat mérnek, Európa nyugati, középső és déli vidékein még kánikulai a meleg, a Balkán-félszigeten 35 fok fölé, a Pireneusi-félsziget déli felén 37, 39 fokig is felmelegszik a levegő. Szombaton viszont már a Kárpát-medence nyugati részét is eléri a hűvösebb levegő, több fokkal mérséklődik a meleg.

Várható időjárás az ország területére szombat estig

Gyengébben és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, szombat délután a Dunántúl nyugati felén várható tartósan zárt felhőzet. Összességében több helyen valószínű csapadék; pénteken főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében alakul ki zápor, zivatar, szombaton északnyugaton eső, zápor valószínű, másutt záporra, zivatarra számíthatunk. Szombaton a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, időnként megerősödik, de zivatarban pénteken is, szombaton is viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire még 26 és 33, a Dunántúl északi felén már csak 20 és 25 fok között valószínű.

– MTI –