Időjárás-jelentés – 2017. szeptember 15.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens keleti és nyugati határvidékein anticiklonális hatások érvényesülnek, kevés a felhő, sokat süt a nap. Európa északi területei fölött ugyanakkor ciklonok örvénylek, egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger nyugati medencéjéig elér – ezeken a területeken erősen felhős az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. A ciklonok hátoldali áramlási rendszerében, azaz a nyugat-európai országokban hűvös az idő, a legmagasabb hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A ciklonok előoldalára Kelet-Európába ugyanakkor délies áramlással meleg levegő érkezik, emiatt nyárias az idő, többnyire 25 és 31 fok közé melegszik fel a levegő. Ennél pár fokkal melegebb idő továbbra is Dél-Spanyolországban és a Balkán-félsziget egyes részein van. A Kárpát-medence szombat estig a hullámzó frontzóna előoldalán helyezkedik el, átmenetileg melegebb levegő áramlik fölénk.

Várható időjárás az ország területére szombat estig

Az ország nagyobb részén szombaton is változóan felhős lesz az ég, az Alföldön hosszabb, másutt rövidebb időszakokra süt ki a nap. Északnyugaton általában több lesz a felhő, és a péntek esti óráktól elsősorban ott számíthatunk több-kevesebb esőre, záporra, helyenként zivatarra. Az északnyugati szél estére mindenütt mérséklődik, szombaton a déli szél többfelé élénk, északnyugaton időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között várható, de nyugaton 17, 21, délkeleten 28, 29 fok valószínű.

– MTI –