Időjárás-jelentés – 2017. június 28.

Budapest, 2017. június 28. Az állatkert munkatársa jégkrémet ad a gyűrűsfarkú makiknak a kánikulában a Gyöngyösi Állatkertben 2017. június 28-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma lesz év eddigi legmelegebb napja. Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet. A hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek.
Budapest, 2017. június 28. Az állatkert munkatársa jégkrémet ad a gyűrűsfarkú makiknak a kánikulában a Gyöngyösi Állatkertben 2017. június 28-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma lesz év eddigi legmelegebb napja. Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet. A hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa fölött többközéppontú ciklon található. Hatására arrafelé gyakran erősen felhős az ég, több helyen fordul elő zápor, zivatar. Szintén alacsonynyomású képződmény helyezkedik el kontinensünk északkeleti részén, így ott is sok a felhő, több helyen esős az idő. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget középső részétől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Fekete-tengerig, valamint a Pireneusi-félszigeten anticiklonális hatások érvényesülnek, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, zápor, zivatar csak helyenként alakul ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi felén általában 12 és 23, déli felén többnyire 24 és 35 fok között változik, sőt Szicília és Szardínia szigetén néhol 38 fokot is mérnek. Csütörtök estig a fent említett nyugat-európai ciklon hidegfrontja érinti a Kárpát-medencét is.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

A több-kevesebb napsütés mellett egyre gyakoribb lesz az erőteljes gomolyfelhő-képződés, éjszaka többfelé, napközben szórványosan várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is kialakulhat. Eleinte a déli, csütörtökön a délnyugati szél megerősödik, csütörtökön nagy területen viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 34 fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb.

– MTI –