Időjárás-jelentés – 2017. január 29.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens keleti felének időjárását továbbra is anticiklon alakítja; derült, napos és rétegfelhőzettel borított területek egyaránt vannak. Az Atlanti-óceán partvidékén és Skandináviában azonban már változatosabban alakul az időjárás. Norvégiától nyugatra többközéppontú ciklon örvénylik, így arrafelé többfelé esik az eső, a sarkkörtől északra havazik. A csúcshőmérséklet Európa nyugati felén jellemzően 5 és 13, másutt 0 fok körül alakul. Ennél lényegesen hidegebb csak a Kárpát-medencében és a Kelet-európai-síkság keleti felén van. Hétfő estig hazánk időjárásában jelentős változás nem várható, borult és derült területek egyaránt előfordulnak majd.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Az ország nagyobb részén még borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, de hétfőn a keleti országrész mellett a Dunántúl északnyugati részein is felszakadozhat a felhőzet. Jelentős csapadék továbbra sem lesz, de hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara lerakódás előfordulhat. Reggelig gyenge marad a légmozgás, hétfő napközben azonban a déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon is kísérhetik élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12, keleten a tartósabban derült vidékeken -15 és -22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -4 és -9 fok között alakul.

– MTI –