Időjárás-jelentés – 2017. január 27.

Debrecen, 2017. január 25. Egy kapucinus majom (cebus apella) teát iszik a hideg időben a Debreceni Állat- és Növénykertben 2017. január 25-én.
Debrecen, 2017. január 25. Egy kapucinus majom (cebus apella) teát iszik a hideg időben a Debreceni Állat- és Növénykertben 2017. január 25-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását anticiklon alakítja, amelynek területén gyengén felhős, napos és borult, párás, néhol tartósan ködös tájak egyaránt előfordulnak. Ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok mindössze Nyugat- és Észak-Európa egyes területein okoznak csapadékos időt, északkeleten havazás formájában. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Kelet-európai-síkságon mindössze -13, -24 fok körül alakul, míg a Skandináv-félsziget területén az ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb az idő. A legmelegebb terület kontinensünkön a Földközi-tenger térsége, ahol helyenként 15 fok feletti értékek is előfordulnak. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklon alakítja, többnyire borult, párás időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Az ország nagy részén borult, párás idő várható, de átmeneti felszakadozás, elvékonyodás bárhol előfordulhat. A Dunántúl északi részén és az Északi-középhegység térségében gyengén felhős, napos tájak is lehetnek, holnap nagyobb eséllyel inkább csak északnyugaton számíthatunk tartósabban derült területekre. Helyenként zúzmarás köd előfordulhat. Néhol hószállingózás, ónos szitálás sem kizárt. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, de az Észak-Dunántúlon megélénkül, pénteken Sopron térségében meg is erősödhet a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, -12 fok között alakul, de a derült, szélvédett, vastag hóval fedett tájakon -15, -20 fok közé hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton nagyrészt -2, -9 fok között, a napos területeken fagypont körül alakul.

– MTI –