Időjárás-jelentés – 2017. február 17.

Felsőtárkány, 2017. február 17. Az állatövi fény és a Vénusz, valamint a Tejút (j) látszik a Három-kő csúcsáról a Bükk-fennsíkon Felsőtárkány közelében 2017. február 16-án. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza. A jelenséget a mérsékelt övi területekről február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte előtt lehet megfigyelni.
Felsőtárkány, 2017. február 17. Az állatövi fény és a Vénusz, valamint a Tejút (j) látszik a Három-kő csúcsáról a Bükk-fennsíkon Felsőtárkány közelében 2017. február 16-án. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza. A jelenséget a mérsékelt övi területekről február-márciusban napnyugta után, illetve szeptember-októberben napkelte előtt lehet megfigyelni. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa déli felének időjárását magasnyomás alakítja. Területén napos és ködös tájak egyaránt előfordulnak. A napos déli, délnyugati vidékeken már többfelé 15 fok fölé melegszik délutánra a levegő, Dél-Spanyolországban 20 fokot is mérnek, a ködös északkeleti részeken viszont napközben is fagy. A kontinens északi felén ciklonális hatások érvényesülnek. A gyakran erősen felhős égből északkeleten havazik, nyugaton esik az eső. Éjfélkor hidegfront húzódott Dél-Skandináviától a Germán-lengyel-alföldön át egészen az Alpok vonulatáig. A front a következő 36 óra során délkelet felé helyeződik, hatására a Kárpát-medencében szombaton a zárt felhőzet szakadozottá válik, kevesebb helyen lesz párás, ködös az idő.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Pénteken az ország legnagyobb részén borult, párás, helyenként ködös időre számíthatunk, csak néhol szakadozik fel átmenetileg a felhőzet, hószállingózás, ónos szitálás, gyenge ónos eső bárhol lehet. Estétől elszórtan várható csapadék; a Dunántúlon eső, ónos eső, északkeleten havazás. Szombaton a zárt felhőzet egyre több helyen szakadozottá válik, főként a Dunántúlon lehetnek napos időszakok. Helyenként kisebb eső, az Északi-középhegységben néhol havas eső előfordulhat. Az északnyugati szél péntek estétől a Dunántúlon megélénkül, szombaton az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 8 fok között valószínű.

– MTI –