Időjárás-jelentés – 2017. augusztus 10.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger nyugati medencéjétől Németországon át, egészen Skandinávia északi részéig alacsony-nyomású légköri képződmények és frontjaik alakítják az időjárást. Ezeken a területeken változékony, gyakran csapadékos az idő. A Franciaország fölötti ciklon hullámzó frontrendszere előtt igen meleg, szaharai eredetű légtömeg hódítja meg a Balkánt és Közép-Európa nagy részét. Ezzel egy időben a frontzóna hátoldalán hűvösebb, óceáni léghullámok nyomulnak kelet, délkelet felé. A frontálzóna előtt és a fronton heves zivatarok, zivatarrendszerek mozognak délnyugatról északkelet felé. Egy ilyen heves zivatar érte el tegnap az észak-olaszországi Garda-tó vidékét, ahonnan felhőszakadásról és tyúktojás nagyságú jégről érkezett híradás. A Kelet-európai-síkságon anticiklonnak köszönhetően csendes, nyugodt, mérsékelten meleg az idő, ott a hőmérséklet délutánra többnyire 21 és 29 fok közé emelkedik. Kontinensünk legmelegebb vidéke a Balkán-félsziget délnyugati területe néhol 40, 43 fok közötti forrósággal. Szárazföldünk nyugati, északnyugati tájain az óceán felől érkező légáramlatoknak köszönhetően nagyrészt 17 és 26 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medencét pénteken a nap második felében nyugat felől hullámzó hidegfront éri el, előtte továbbra is igen meleg levegő áramlik fölénk.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Az ország legnagyobb részén napos, száraz idő várható általában kevés felhővel. A napsütés mellett csütörtökön a Dunántúl nyugati, északnyugati harmadán, pénteken már a keleti részein is lesznek felhős időszakok, és csütörtökön helyenként, pénteken főként a nap második felében szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Pénteken felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A többfelé élénk déli, délkeleti szél a Dunántúlon és a középső területeken megerősödik. Péntek napközben a Dunántúlon egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szél elsősorban estétől megerősödhet. Zivatarfelhők környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, ugyanakkor az Északi-középhegység völgyeiben ennél kissé hűvösebb, míg a vízpartokon, magasabban fekvő helyeken és a nagyvárosok belvárosi területein enyhébb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 32 és 38 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken 29, 30 fok is lehet.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából