Magyarország

2010.03.18. 17:04

Adatvédelmi biztos: A választópolgárok maguk dönthessenek adataik kampánycélú kiadásáról!

<p>Az adatvédelmi biztos azt javasolja, hogy a jövõben a választópolgárok megtilthassák lakcímadataik kampánycélú kiadását.</p>

Jóri András elképzelései szerint tiltó nyilatkozattal korlátozhatnák a Központi Hivatal adatszolgáltatását. A jelenlegi szabályozás alapján a választásokat megelõzõ huszadik naptól a nyilvántartásba vett pártok és jelöltek kampánycélokból kikérhetik a névjegyzékben szereplõ választópolgárok adatait.

A választási kampánycélú adatigénylés esetére a jelenlegi szabályozás szerint nem jár ugyanaz a védelem a polgárok számára, mint amelyet a közvetlen üzletszerzést végzõ szervezetek tevékenységével szemben élvezhetnek: míg lakcímadataik direkt marketing célú felhasználását az adatszolgáltatás tiltásával korlátozhatják, addig a pártok részére történõ adattovábbítást nem.

Az ombudsman közleményében emlékeztet arra, hogy a szavazók a legtöbb európai országban megtilthatják, hogy a nemzeti népesség-nyilvántartások adataikat politikai kampányok céljára kiadják.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!