Kitüntetett tanár

2019.05.08. 20:15

Szívvel-lélekkel a katedrán

„Encs Város Közoktatásáért” kitüntetést vehetett át nemrég Zsák Anikó, az encsi gimnázium magyartanára.

Hegyi Erika

Zsák Anikó

Fotó: Bujdos Tibor

Sok-sok tanítványát készítette már fel rangos versenyekre. Mint fogalmazott, a versenyeket azért tartja fontosnak, mert a hátrányos helyzetűként elkönyvelt Abaújban élő gyerekek számára a siker önbizalmat ad.

– Régi bútordarab vagyok én már itt – fogalmaz Zsák Anikó, az encsi Váci Mihály-gimnázium magyar–könyvtár szakos tanára.

Azért látogattuk meg az iskolában, mert nemrég „Encs Város Közoktatásáért” kitüntetést vehetett át a város polgármesterétől, Szeles Andrástól. Kiderül, a „régi bútordarab” azt jelenti, hogy épp 30 éve került az encsi gimnáziumba az akkori igazgató, Borsos István hívására. Anikó előtte a forrói általános iskolában tanított.

– A gimnázium érdekes sajátossága, hogy a tantestület nagy része itt volt diák is. Így aztán erős a kötődésük az intézményhez, a közösséghez. Aki idejön tanítani, itt is marad. Azt hiszem, ez sokat elmond az iskola hangulatáról. A fiatalok pedig, amikor kikerülnek a gimnázium falai közül, utána is visszajárnak ide, egy időben például röplabdaedzésekre, amit azért kellett péntekre tenni, hogy a már egyetemista öregdiákok is el tudjanak jönni. Ennek is köszönhető, hogy az iskolában sikerült a jó tanár–diák kapcsolatot kialakítani, és hogy a diákok nem szükséges rossz­ként tekintenek az iskolára, a tanulásra – sorolja az intézmény értékeit a pedagógus.

Versenyképesek

Szerénységét jellemzi, hogy nem kérkedik érdemeivel, de méltatásából tudjuk, hogy számtalan iskolai és városi, ünnepi műsor, valamint megyei rendezvény szervezője, rendezője. Több diákját indította el különböző bölcsészpályák felé. Sikeres felkészítő munkáját bizonyítja, hogy tanítványai ott voltak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) magyar nyelvi országos döntőjében, valamint az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny és a „Szép Magyar Beszéd” versenyének országos döntőjében. Legkiemelkedőbb eredménye a magyar nyelvi OKTV országos 5. helyezése, amit Nemesi Attila tanítványa ért el. Másik tehetséges tanítványa, Tarczy Gyula a „Szép Magyar Beszéd” versenyének országos döntőjében Kazinczy-emlék­érmet és különdíjat nyert. Anikó nevéhez ezenkívül számos szép siker és olvasótáborok szervezése fűződik.

Mint mondja, a versenyeket azért tartja fontosnak, mert a hátrányos helyzetűként elkönyvelt Abaújban élő gyerekek számára önbizalmat ad, erősíti bennük azt az érzést, hogy ők is „versenyképesek”, nemcsak az elit iskolák diákjai.

Anikótól azt is megtudjuk, amikor bemegy az osztályterembe, elfelejti a gondjait.

– Az iskolában nincs idő a problémákkal foglalkozni, a gyerekeknek pedig joguk van ahhoz, hogy teljes értékű tanárt kapjanak az órán – fogalmaz a kitüntetett pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában