Időjárás-jelentés – 2016. november 5.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa hőmérsékleti mezeje a szokásos elrendeződést mutatja. Délnyugaton, a Pireneusi-félsziget déli, délkeleti partvidéke mentén pénteken még 24, 25 fokig is felmelegedett a levegő. Átmenetileg enyhe levegő áramlik a középpontjával az Északi-tenger felett örvénylő ciklon előoldalán a Földközi-tenger menti országok és Közép-Európa fölé is. Ugyanakkor a szárazföld északi, északkeleti vidékein hideg légtömeg hatása érvényesül, már télies az idő. A Skandináv-félszigeten, Oroszország európai területén napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a Kola-félszigeten csupán -7, -9 fok a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárását az említett nyugati ciklon előoldalán érkező nedves levegő alakítja. A fronton megerősödő önálló, kelet felé helyeződő örvény vasárnap délután éri el térségünket.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, átmeneti felszakadozás csupán vasárnap napközben helyenként a déli területeken lehet. Szombaton délutántól egyre többfelé várható eső, zápor. Vasárnap a délelőtti, kora délutáni órákban kevesebb helyen valószínű csapadék, majd késő délutántól nyugat felől ismét sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Szombaton a déli szél többfelé megerősödik, a magasabban fekvő helyeken viharos széllökések is lesznek, és vasárnap is sokfelé erős, helyenként viharos déli, délnyugati szél valószínű. Vasárnap késő délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb területen a szél északnyugatira fordul, és erős, időnként viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul, de az Északi-középhegység északi völgyeiben 3, 5 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap északon 10 és 15, délen 15 és 20 fok között valószínű.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek