Időjárás-jelentés – 2016. május 20.

Pusztaszer, 2016. május 20. Szalakótapár (Coracias garrulus) Pusztaszer környékén 2016. május 19-én.
Pusztaszer, 2016. május 20. Szalakótapár (Coracias garrulus) Pusztaszer környékén 2016. május 19-én. - © MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Ciklonok örvénylenek Észak-Európa fölött, ezért a Brit-szigetektől az orosz határvidékig változékony az időjárás, gyakran megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. A legmagasabb hőmérséklet általában 10 és 20 fok között alakul. Magassági hidegörvény helyezkedik el az adriai térség fölött, hatására záporok, zivatarok alakulnak ki, helyenként jelentős csapadék hullik. Az Ural előterében magasnyomású képződmény alakítja az időjárást, több órára kisüt a nap, folytatódik az arrafelé szokatlanul meleg idő, 20, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet. Anticiklon található az Ibériai-félsziget térségében, napos, nyáriasan meleg az időjárás, Dél-Spanyolországban délután helyenként 30 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence fölé egyre melegebb, szárazabb léghullámok érkeznek, szombaton számottevő csapadék már nem valószínű.

Várható időjárás szombat estig

A többórás napsütés mellett pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Elszórtan alakul ki zápor, helyenként zivatar, kisebb valószínűséggel keleten, délkeleten. Estétől mindenütt csökken a felhőzet. Szombaton napközben ismét megjelennek a gomolyfelhők, de többnyire napos, száraz idő valószínű. Többfelé megélénkül az északi, északkeleti szél, illetve zivatarok környezetében erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de északkeleten helyenként ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 26 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

– MTI –