Időjárás-jelentés – 2016. június 30.

Gömöralmágy, 2016. június 30. A Tejút látható az éjszakai égbolton a felvidéki Gömöralmágy felől fotózva 2016. június 29-én.
Gömöralmágy, 2016. június 30. A Tejút látható az éjszakai égbolton a felvidéki Gömöralmágy felől fotózva 2016. június 29-én. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek tágabb környezetében markáns ciklon okoz változékony időt. Frontrendszere előtt labilis légállapotú, meleg levegő áramlik. Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, több helyen fordul elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. A legnagyobb csapadékot Angliában és Svájcban észlelték, ott többfelé mértek 25 és 35 mm közötti 24 órás csapadékösszeget. A hőmérséklet általában 18 és 24 fok közé emelkedik. Anticiklon alakítja Európa keleti felének időjárását, ennek hatására napos, száraz, meleg idő van a finn-orosz határvidéktől egészen a Földközi-tengerig. Az említett terület északi felén 22-28 fokos csúcshőmérsékletet mérnek, a Kárpát-medencében és attól délre pedig 29-32 fokig melegszik fel a levegő. A legmelegebb Spanyolországban és a Kaukázustól északra van, ahol helyenként a 35-37 fokot is eléri a legmagasabb hőmérséklet. A Kárpát-medence nagy részének időjárását anticiklon alakítja, ezért folytatódik a többnyire napos, meleg idő, ugyanakkor a Nyugat-Európában húzódó frontrendszer egyre inkább hatással lesz a nyugati és az északi tájak időjárására.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Éjszaka is csak átmeneti felhősödés zavarhatja a derült időt, futó zápor legfeljebb a nyugati határvidéken, valamint az Északi-középhegységben lehet.

Pénteken a napos idő mellett a Dunántúlon és az északi megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és nagyobb valószínűséggel ezeken a területeken alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok idején erősebb széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 34 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb.

– MTI –