Időjárás-jelentés – 2016. június 29.

Debrecen, 2016. június 29. Gólyák az aratás idején egy Debrecen közeli szántóföldön 2016. június 29-én. A kedvező időjárás miatt korábban elkezdődhetett az őszi búza betakarítása. A termés várhatóan 5 tonna körüli lesz hektáronként. A hazai felhasználás mellett a tervek szerint mintegy 2 millió tonna búzát lehet exportálni.
Debrecen, 2016. június 29. Gólyák az aratás idején egy Debrecen közeli szántóföldön 2016. június 29-én. A kedvező időjárás miatt korábban elkezdődhetett az őszi búza betakarítása. A termés várhatóan 5 tonna körüli lesz hektáronként. A hazai felhasználás mellett a tervek szerint mintegy 2 millió tonna búzát lehet exportálni. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek térségében markáns ciklon okoz változékony, gyakran szeles időt, emellett ez a térség kontinensünk egyik legcsapadékosabb területe. Finnországtól a Fekete-tenger nyugati részéig egy szakadozott felhőzetű front húzódik, előtte labilis légállapotú, meleg levegő áramlik, arrafelé több helyen fordul elő zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Az említett két rendszer között Közép- és Délnyugat-Európában, illetve a mediterrán térségben általában sokat süt a nap, és csak elvétve alakulnak ki záporok, zivatarok. Hőmérsékleti szempontból kontinensünk nagy része viszonylag kiegyenlített képet mutat, Nyugat- és Észak-Európában jellemzően 15 és 25 fokot mérnek a délutáni órákban, Közép-Európában többnyire 25, 27 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szárazföldünk legmelegebb része a Földközi-tenger térsége és a Fekete-tengertől északkeletre húzódó terület, itt a maximum hőmérséklet általában 27 és 35 fok között alakul, de néhol 37, 38 fok is előfordul. A leghűvösebb idő pedig a kontinens északkeleti határvidékén van, ott helyenként 10, 13 foknál nincs melegebb. A Kárpát-medence fölé továbbra is döntően száraz, egyre melegebb levegő érkezik, folytatódik a túlnyomóan napos idő, hazánk nagy részére visszatér a kánikula.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Szerdán országszerte gomolyfelhős, napos idő várható, majd a derült éjjelt követően csütörtökön ismét sok napsütésre van kilátás. Csütörtök délután azonban a gomolyfelhők mellett fátyolfelhők is megjelennek az égen. Szerdán és csütörtökön délután, este kis valószínűséggel az Alpokalja térségébe egy-egy zápor, esetleg zivatar besodródhat nyugat felől. A légmozgás jellemzően mérsékelt marad, de csütörtökön a Dunántúlon megélénkül, a Fertő környékén meg is erősödik időnként a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 29 és 33 fok között várható.

– MTI –