Időjárás-jelentés – 2016. június 15.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Anticiklonális hatások a kontinensen csupán az Ural előterében, illetve a Pireneusi-félszigeten érvényesülnek. Míg északkeleten nem zavartalan a napsütés, és viszonylag hűvös is van, délnyugaton szinte felhőtlen az ég, és Dél-Spanyolországban 37, 38 fokot mérnek. A Földközi- és az Égei-tenger térségében is többórás a napsütés, de ezeken a területeken “csupán” 25 és 30 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Európa nagyobb részén ugyanakkor továbbra is mérsékelten meleg, változékony az idő.

A Brit-szigetektől egészen a Fekete-tengerig húzódó sekély ciklonális mezőben többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként rövid idő alatt jelentősebb mennyiségű csapadékkal. A viszonylag sok felhő mellett többnyire 18 és 25 fok közötti a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence időjárásában csütörtökön változás várható; dél felől igen meleg és szárazabb levegő éri el térségünket.

Várható időjárás csütörtök estig:

Estig továbbra is lehet záporokra, zivatarokra számítani, főként a Dunától keletre eső területeken. Éjszakára már jelentősen csökken a felhőzet, és a csapadék is megszűnik. Csütörtökön napos idő várható időnként több fátyolfelhővel, illetve kevés gomollyal. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, csütörtökön a déli szél többfelé megerősödik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 28 és 33 fok között valószínű.

– MTI –