Időjárás-jelentés – 2016. július 18.

Akt.:
Nagymaros, 2016. július 17. Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán.
Nagymaros, 2016. július 17. Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán. - © MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-, Délnyugat-Európa időjárását magasnyomás alakítja. Az anticiklon területén kevés a felhő, napos, meleg az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a Pireneusi-félszigeten továbbra is többfelé meghaladja a 35 fokot, délen 39, 40 fokot is mérnek. Hasonló a forróság Ukrajna keleti felén és Oroszország déli vidékein, ahol többnyire 37 és 41 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. A két meleg terület közé Skandináviától Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig északi, északnyugati áramlással hűvös levegő érkezik, arrafelé a hőmérséklet csúcsértéke elmarad a sokévi átlagtól. A Germán-lengyel-alföldön, Ukrajna északnyugati részén, Fehéroroszországban többfelé az eső is esik. A Kárpát-medencében a hétvégén többfelé esős időt okozó légörvény már elhagyta térségünket, kedden a nyugati anticiklon peremén áramló hűvösebb levegő alakítja időjárásunkat.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Estig délnyugaton és keleten, éjszaka elsősorban keleten lesz több a felhő, és elszórtan záporeső, egy-egy zivatar is valószínű, az éjszaka második felére csökken a csapadék esélye. Kedden a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gomolyfelhős lesz az ég, estére csökken majd a felhőzet. Elsősorban az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon várható záporeső, kis valószínűséggel néhol zivatar is előfordulhat. Napközben az élénk északnyugati szél helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22 és 27 fok között valószínű.

– MTI –