Időjárás-jelentés – 2016. július 10.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa déli felének időjárását anticiklon alakítja. Hatására nagy területen derült az ég, és a hőmérséklet az átlag felett alakul. Délutánonként a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a levegő hőmérséklete, de az Ibériai-félsziget déli részén délutánonként nem ritka a 40 fok körüli maximum sem. Ezzel szemben Európa északi felén ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok teszik gyakran erősen felhőssé az időjárást. Eső, záporeső, zivatar szórványosan fordul elő. A hőmérséklet jórészt átlagosnak mondható, de a Kelet-európai-síkságon és az Ural előterében attól kissé elmarad. Ott a legmelegebb órákban csupán 18, 22 fok közé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon alakítja, majd a medencétől nyugatra található ciklon előoldalán egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé.

Várható időjárás hétfő estig

Az északkeleten és a délnyugati területeken képződött gomolyfelhők estére feloszlanak, és országszerte derült éjszaka várható. Hétfőn ismételten napos idő lesz, de az északnyugati határvidékre a késő délutáni időszakban egy-egy zápor, esetleg zivatar besodródhat. Másutt nem várható csapadék. A változó irányú szél éjszaka eleinte gyenge, mérsékelt lesz, majd hajnaltól fokozatosan megélénkül, napközben a Fertő környékén meg is erősödik a déli szél.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 14 és 20 fok körül alakul, ennél hűvösebb lehet azonban a hidegre érzékeny helyeken. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 31 és 35 fok között várható.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s