Időjárás-jelentés – 2016. január 1.

Akt.:
Csillagos égbolt Hortobágyon 2016. január 1-jén hajnalban.
Csillagos égbolt Hortobágyon 2016. január 1-jén hajnalban. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget és Kelet-Európa nagy részén hideg idővel búcsúzott az óév. Hozzávetőleg a 15. hosszúsági körtől keletre napközben is fagyos a levegő, Oroszország európai területén, Fehéroroszországban, valamint Ukrajna keleti felén napközben sem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet. Hidegre fordult az idő a Balkán-félszigeten, még a délebbi területeken is csak 1-2 fokos csúcsértéket mérnek. A kontinens nyugati partvidéke mentén azonban továbbra is enyhe levegő áramlik. Franciaországban 10, a Pireneusi-félszigeten 15, délen 20 fok fölé is felmelegszik a levegő. A közép-európai térségben az északkeleti hideg, száraz és a nyugati enyhe, nedves levegő együttes hatása érvényesül. Szombat estig a Kárpát-medencében hideg marad az idő, de a nyugat, délnyugatról érkező nedvesebb levegő hatására elsősorban a nyugati és középső területeken hószállingózásra, többnyire gyenge havazásra is számíthatunk.

Várható időjárás szombat estig:

Az északkeleti megyék kivételével erősen felhős vagy borult idő várható, éjszaka és szombat délelőtt délnyugaton csökken csupán átmenetileg a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén számíthatunk hószállingózásra, gyenge havazásra, majd szombaton estefelé délnyugaton több helyen eshet a hó. Szombaton többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén néhol meg is erősödik a keleti, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és -9 fok között alakul, de északkeleten a gyengén felhős területeken -10 és -15 fok közé hűl a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton +1 és -4 fok között várható.

-MTI-
hirdetés
hirdet�s