Időjárás-jelentés – 2016. február 29.

Akt.:
Újléta, 2016. február 29. Virágzó egyhajúvirágok (Bulbocodium vernum) a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén, Újléta és Létavértes között 2016. február 29-én. A hazánkban fokozottan védett növény általában a fagyok megszűnése után kezd virágozni, a tavasz első hírnökeként.
Újléta, 2016. február 29. Virágzó egyhajúvirágok (Bulbocodium vernum) a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén, Újléta és Létavértes között 2016. február 29-én. A hazánkban fokozottan védett növény általában a fagyok megszűnése után kezd virágozni, a tavasz első hírnökeként. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Anticiklon helyezkedik el a Kelet-európai-síkság fölött, melynek hatására nagy területen hideg légpárna alakult ki, sokfelé ködös, felhős az idő, a hőmérséklet fagypont körül alakul. Magasnyomás alakítja a Brit-szigetek nagy részének, illetve a Skandináv-félsziget időjárását is, de ott jóval kevesebb a felhő, többfelé napos az idő. Az Északi-tenger fölötti ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik a térségbe, Skandinávia északi részén hajnalban -20 fok alá hűl a levegő, és napközben sem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet. Ugyanakkor Európa középső és déli részének időjárását mediterrán ciklon határozza meg. A nagy csapadék ellenére a Földközi-tenger országaiban többfelé 15 fok fölé melegszik a levegő. Ez az északkelet felé helyeződő ciklon kedd estig a Kárpát-medencében is csapadékos időt okoz, helyenként jelentős mennyiségű esőre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor; hétfőtől a Dunától keletre valószínű a nagyobb mennyiség, kedd délutántól pedig mindenütt kevesebb lesz a csapadék. Kedden a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység térségében havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Egy-egy zivatar sem zárható ki hétfő késő délután, éjszaka. Hétfőn a délkeleti szél élénk, napközben a középső területeken helyenként erős lesz. Kedden a szél északnyugatira, nyugatira fordul, megerősödik, a Dunántúl északi felén időnként viharossá fokozódik. Éjszaka a szélvédett helyeken néhol ködre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 5 és 11 fok között valószínű, az Észak-Alföldön lehet enyhébb az idő.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s