Magyarország

2010.12.09. 11:07

Csak tavaszra várható az influenzajárvány, ha a H1N1 lesz a domináns vírus

<p>Ahogy ősszel lenni szokott, most is egyre több a légúti és a hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, de ezeknek semmi köze az influenzához - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője csütörtökön.</p>

Ócsai Lajos szerint talán épp az az egyetlen szokatlan a jelenlegi fertőzésekben, hogy eddig egyetlen egy mintából sem izoláltak influenza vírust. A szakember úgy véli: járványra csak januárban illetve még később lehet számítani, sőt, ha a H1N1 lesz a domináns vírus, akkor tavaszra várható.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában sem okoz még megbetegedéseket az influenza vírus - mondta Ócsai Lajos. Lengyelországban ugyan másfél-két hónappal ezelőtt volt egy-két H1N1 fertőzés, de nem volt folytatása. Ennek ellenére botorság lenne azt hinni, hogy eltűnt volna a földrészről az influenza, egész biztos a H1N1 is visszatér. A déli féltekén tapasztaltak alapján azonban ez csak az influenza szezon végén várható. Hozzátette: ha más influenza vírus nyer teret, akkor a járványra előbb kell számítani.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!