Miskolc hírei

2010.12.07. 08:40

Törlesztőrészletek a fa alatt

<p>Miskolc, Budapest - A karácsony ne az újabb hitelfelvétel ünnepe legyen! – figyelmeztetnek a szakemberek.</p>

„SOS karácsonyi hitelakció! Személyi hitelek, akár azonnal, minimálbérre, korhatár nélkül, 0 százalékos THM. Gyors hitel, egy órán belül! Határozza meg, mennyit szeretne havonta törleszteni!” Az interneten böngészve hirtelen ezeket a karácsony előtti hitelfelvételre buzdító felhívásokat találtuk. Az ajánlatok ugyan csábítóak az ajándékvásárlás kellős közepén, de a szakemberek óvatosságra intenek.

Valószínűleg nem helytállóak azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy karácsony előtt az embereknek csak a 10-20 százaléka vesz fel áruvásárlási hitelt, hívta föl a figyelmet lapunknak nyilatkozva Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete elnöke. Saját tapasztalataik szerint ugyanis közel az emberek fele veri ilyenkor magát adósságba.

Legyünk óvatosak!

– Pedig érdemes óvatosnak lenni – tanácsolta az elnök. – Ha valakinek van már 1-2 törlesztőrészlete, jól gondolja meg az újabbat! Hitelfelvétel előtt tájékozódjon mindenki a feltételekről, a tapasztalatok szerint ugyanis a pénzintézetek pultjainál nem nyújtanak teljes körű információt , az ügyfelek pedig a karácsonyi rohanásban nem ügyelnek a részletekre. Ha például 0 százalékos THM-mel hirdetnek egy áruhitelt, érdemes mégis utánaszámolni, és máris tapasztaljuk, hogy a 0 százalék még sem egészen 0. A kezelési költség nélkül nyújtott hitelek apró betűs részleteiben is legtöbbször találni egy olyan mondatot, ami alapján költségünk merülhet fel. Arra is vigyázzunk, hogy a fizetésünk 40 százalékát ne haladják meg hiteleink törlesztőrészletei, de ez már a végső határ, szerencsésebb, ha ennél kisebb adósságot vállalunk.

Jön a késedelmi kamat

Lénárd Mariann figyelmeztetett, a nagy karácsonyi bevásárlás idején óvatosan bánjunk a vásárlói kártyákkal is! Ha ugyanis ezekkel adósodunk el, és a megszabott határidőig nem fizetjük vissza a kölcsönt, jelentős késedelmi kamatot nyöghetünk az új évben.

– Egyébként még a tavalyi karácsonyi hiteleket sem heverte ki az ország – tette hozzá az egyesületi elnök. – Először ugyanis mindenki a lakáshitelét próbálja törleszteni, után jön minden más. Karácsonykor sokan úgy gondolkodnak: egész évben kuporgattunk, nyögtük a részleteket, legalább a karácsony legyen szép és gazdag. Pedig nem biztos, hogy a karácsony a drága ajándékok miatt lesz szép. A hitelből megtartott ünnepet követő hónapok pedig kiábrándítóak lehetnek – jegyezte meg végül Lénárd Mariann.

Óvatosan a karácsonyi hitellel!

Óvatosságra inti a karácsonyra vásárolókat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is. A szervezet áruhitelekről, személyi kölcsönökről szóló tájékoztató kiadványa már a bankfiókokba és az áruházak bejáratánál megtalálható. Binder István szóvivő elmondta: figyeljünk a részletekre. Attól, hogy nulla százalék egy kamat, nem biztos, hogy a minden költséget kifejező teljes hiteldíjmutató is nulla százalék. Még egy mesterfogást is érdemes megtudni: ha nulla százalék a THM, akkor is érdemes elmenni a szomszédos hipermarketbe, mert lehet, hogy a kereskedő a bankkal számol el, és adott esetben ott jelennek meg bizonyos költségek.

A tapasztalatok szerint legtöbbször műszaki cikkekre és bútorokra veszünk fel karácsony előtt áruhitelt, és átlagosan százezer forintra adósodunk el.

ÉM-HE


Nem kötelező a hibátlan termékek cseréje

Egyre több kereskedőnél van lehetőség arra, hogy a karácsonykor megvásárolt, ám később feleslegesnek bizonyult termékeket kicseréltesse a vásárló – áll a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) hétfői közleményében. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a terméket nem használták és hibátlan, illetve ha a hibát csak a karácsony után, használatbavételkor vették észre. A hibátlan termékek cseréje egyébként nem kötelező. A FOE javasolja, hogy ezt a többlet vállalást, illetve annak pontos tartalmát a kereskedők a későbbi viták elkerülése végett egyértelműen jelezzék. Alkalmas erre a FOE szerint, ha a blokk hátuljára ráírják, hogy meddig lehet kicserélni a terméket.


Kapcsolódó cikk:

Mit tehet a vásárló, ha becsapják?

eszak | 2010.12.06 16:06
Miskolc - Ilyenkor karácsonykor – de az ünnepekkor általában – talán több fogyasztóvédelmi kérdés vetődik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!