Időjárás-jelentés – 2016. április 13.

Akt.:
Salgótarján, 2016. április 13. A Hold Salgótarjánból fotózva 2016. április 12-én éjjel.
Salgótarján, 2016. április 13. A Hold Salgótarjánból fotózva 2016. április 12-én éjjel. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől kissé nyugatra ciklon helyezkedik el, amely döntően Nyugat-, Délnyugat- és részben Közép-Európa időjárását határozza meg. E légörvény hullámzó frontzónája északkelet-délnyugati tengellyel Németországtól Svájcon és Dél-Franciaországon keresztül egészen a Pireneusi-félsziget déli részéig húzódik. A frontzóna mentén gyakran erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, de napos időszakok és területek is előfordulnak. A változékony idő ellenére 11, 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Ugyanakkor Északkelet-Európa felett anticiklon található, ennek területén csendes, jobbára napos, de hűvös idő a jellemző, az éjszakai fagyok után 10 fok körüli értéket mérnek délután. Ugyancsak magasnyomású zóna alakítja a Földközi-tenger középső és keleti medencéjének időjárását. Az említett tájakon is sok a napsütés, a délutáni órákra jobbára 20, 27 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig egyre inkább a fenti frontzóna alakítja, ennek egy peremhulláma – önálló ciklonná fejlődve – áthalad felettünk.

Várható időjárás csütörtök estig

Szerdán estig a gomolyfelhőkből néhol zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Éjszaka elsősorban az északkeleti, keleti megyékben lesz több felhő, és ott több helyen valószínű zápor, zivatar, másutt hajnalra növekszik meg a felhőzet. Csütörtök napközben jobbára erősen felhős időre számíthatunk, délelőtt az Alföldön, délután a Dunántúlon lehetnek rövid napos időszakok. Napközben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar – legkisebb eséllyel a Győr-Szeged vonal környékén -, majd délután, estefelé az Északi-középhegységben, az Észak-Alföldön észak felől megvastagszik a felhőzet, és ezeken a helyeken az esti óráktól többfelé elered az eső. Szerdán a délnyugati szél főként a Dunántúlon megerősödik, majd az éjszaka második felétől egyre többfelé északnyugatira fordul, és Csütörtökön a délnyugati megyék kivételével viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 13, 18 fok között várható, de a Tiszántúlon 19, 20 fok is valószínű.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s