Nagyvilág

2015.08.18. 12:02

Tiencsini robbanások - A halottakat gyászolta a város

Peking, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - Gyásznapot tartottak a kínai Tiencsin városban, ahol szerdán, egy vegyszerraktárban keletkezett robbanások miatt legkevesebb 114-en vesztették életüket, 70 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Peking, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) - Gyásznapot tartottak a kínai Tiencsin városban, ahol szerdán, egy vegyszerraktárban keletkezett robbanások miatt legkevesebb 114-en vesztették életüket, 70 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.A 15 milliós észak-kínai város több pontján emlékeztek meg a halálos áldozatokról az ott élők, az elhunytak családtagjai, barátai és helyi kormányzati tisztségviselők.

Sajtóértesülések szerint megkezdődött az elhunyt tűzoltók hősi halottá nyilvánításának folyamata, ami nemcsak kártérítést, hanem rendszeres állami juttatást is jelent a családjuknak. Sok áldozat DNS-azonosítása még folyamatban van.

A környéken lakók egy népes csoportja mindeközben továbbra is azt követeli, hogy térítsék meg az otthonukban keletkezett súlyos károkat, a kormányzat vásárolja fel a lakásokat.

Egyes hírek szerint a tűz- és robbanásveszélyes anyagok raktározását a lakótelep építése után kezdték meg, szabályellenesen.

A közbiztonsági tárca illetékese legutóbb azt közölte, hogy a tárolt anyagok között volt 700 tonna rendkívül mérgező nátrium-cianid, 800 tonna ammónium-nitrát és 500 tonna kálium-nitrát. Legalább 3 ezer tonna veszélyes vegyi anyag tárolásáról tudnak.

A legfrissebb jelentések szerint Tiencsinben kedd délelőtt esni kezdett az eső, az utcák elnéptelenedtek. Korábbi szakértői megállapítások jelezték, hogy a nátrium-cianid vízzel érintkezve veszélyes kémiai reakciót idézhet elő. A város polgármester-helyettese azonban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a robbanás helyszínét egy kilométeres körzetben kétszer is megtisztították és egyéb védőintézkedéseket is tettek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!