Időjárás-jelentés – 2015. október 19.

Akt.:
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északi részén többközéppontú ciklonrendszer található. Arrafelé többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső.

Szintén ciklon és a hozzá tartozó frontok alakítják Délnyugat-Európa időjárását. Itt is sok a felhő, esős az idő, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hull. A két rendszer között magasnyomású zóna helyezkedik el, de csak kevés helyen süt a nap, általában sok a felhő, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten, valamint a tartósan esős tájakon 10 fok körül változik, másutt többnyire 11, 16 fok között alakul. Ennél csak a déli vidékeken van melegebb, ott a kora délutáni órákra 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött ciklon mélyül ki, amely csak lassan halad kelet felé. Az időszak nagy részében borult, esős idő lesz.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. Főként az ország északnyugati harmadában többfelé jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Kedden eleinte túlnyomóan borult, esős idő lesz, majd délután nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet.

Hétfőn az északi, északkeleti szél napközben megélénkül, nyugaton meg is erősödik. Kedden az északnyugati szél többfelé megerősödik, északnyugaton viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 13 fok között alakul.

-MTI-