Időjárás-jelentés – 2015. október 12.

Budapest, 2015. október 12., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől nyugatra, valamint Közép-Európa nagy részén anticiklon alakítja az időjárást. Területén a párásság és köd feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Dél-Európa, valamint Izland és Északkelet-Európa fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra a felsorolt vidékeken többnyire erősen felhős az ég, délen és nyugaton többfelé az eső esik, északkeleten havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északkeleten általában 10, az Urál előterében 0 fok alatt alakul. Kontinensünk nyugati és középső részén jobbára 10 és 17 fok között változik a csúcshőmérséklet. Délen ennél melegebb van, ott a kora délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Cipruson helyenként 30 fok is előfordul. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte kissé szárazabb, majd ismét egyre nedvesebb, enyhébb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Fokozatosan északkeleten is megszűnik a csapadék, éjszaka már csak néhol lehet szitálás. Hajnalban helyenként köd képződik. Kedden is sok lesz a felhő, lassan szűnnek meg a ködfoltok. Csak rövid időre süthet ki a nap, délután pedig délnyugat felől újból vastagszik a felhőzet. Napközben helyenként szitálás, gyenge eső előfordulhat, késő délutántól, estétől pedig délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Hétfőn az északkeleti, kedden a Dunántúlon a délkeleti szél néhol megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között valószínű, de a tartósabban derült tájakon fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 15 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s