Időjárás-jelentés – 2015. október 11.

Akt.:
Salgótarján, 2015. október 10. Vízcseppek egy növényen Salgótarján közelében 2015. október 10-én.
Salgótarján, 2015. október 10. Vízcseppek egy növényen Salgótarján közelében 2015. október 10-én. - © MTI Fotó: Komka Péter
Budapest, 2015. október 11., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A kontinensünkön a tél és a nyár egyaránt jelen van. A Kelet-európai-síkságon és az Urál előterében ciklon hatására borult az ég, az északabbi területeken több helyen havazik. Ott napközben is csak kevéssel emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget délkeleti részén többnyire napos időben 26, 27 fokig melegszik fel délutánra a levegő, a kontinens legmelegebb pontja pedig Cipruson van, ahol 30 fokot is mérnek. Hazánk időjárásában kitüntetett szerepet játszik egy a középpontjával a Földközi-tenger középső medencéje felett örvénylő mediterrán ciklon. Területén sokfelé esik az eső, többfelé jelentős mennyiségű csapadék is előfordul; így az elmúlt 24 óra során Horvátországban, Macedóniában, valamint Bosznia-Hercegovina egyes körzeteiben 80-100 mm hullott. Hétfő estig a Kárpát-medencében is még további, helyenként jelentősebb mennyiségű csapadék várható, de holnap délutánra már egyre nagyobb területen megszűnik az eső.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka még borult lesz az ég, átmeneti csapadékszünetek mellett sokfelé várható további eső. Többfelé hullhat jelentős mennyiség. Hajnalban még csak a nyugati határnál, hétfőn napközben a Dunántúlon vékonyodik el, szakadozik fel a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. A Dunától keletre sok marad a felhő, és ott még többfelé várható eső, késő délutántól csökken jelentősen a csapadék mennyisége és előfordulása. (Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.) Az élénk északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, kezdetben az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. Hétfőn már csak nyugaton erősödhet meg helyenként az északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 11 fok között várható.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s