Időjárás-jelentés – 2015. október 1.

Budapest, 2015. október 1., csütörtök (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől Lengyelországon át egészen Oroszország európai részéig magasnyomású zóna húzódik. Területén a pára- és ködfoltok feloszlása után általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor az anticiklon körül – Észak-, Kelet- és Dél-Európában ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. Ezeken a tájakon gyakran erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén többnyire 12 és 20 fok között változik, de északon, északkeleten hűvösebb van, ott 2, 7 fokot mérnek, délen, délnyugaton pedig melegebb az idő, arrafelé a délutáni órákra általában 21, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Dél-Spanyolországban 27, 30 fok is előfordul. Péntek estig a fent említett magasnyomás a Kárpát-medence fölé helyeződik, száraz, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk.

Várható időjárás péntek estig

Éjszaka többnyire derült lesz az ég, többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. Pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak pénteken a Kisalföldön élénkül meg a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között valószínű, de helyenként talajmenti fagy, a fagyzugos területeken gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17 és 21 fok között alakul.

– MTI –