Időjárás-jelentés – 2015. november 10.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Délnyugat- és Dél-Európa időjárása élesen elhatárolódik a kontinens más részeitől. Ennek oka, hogy a térség felett egy igen erős anticiklon húzódik, amely meggátolja a nedvesebb levegő dél felé hatolását. A szárazföld azon területein éppen ezért többnyire derült, napos, sőt már napok óta igen meleg az idő; a Földközi-tenger partja mentén nem egy helyen emelkedik 24, 25 fok fölé a hőmérséklet, de Görögországban néhol még ennél is melegebbet, 29 fokot mérnek. A Brit-szigetektől északra, illetve a Skandináv-félsziget felett ezzel szemben ciklonok örvénylenek, így arrafelé többnyire erősen felhős vagy borult az ég. Jelentős mennyiségű csapadék leginkább az Egyesült Királyságban fordul elő, ahol 24 óra alatt néhol 100 mm-t meghaladó csapadékot mértek. Mivel a Kelet-európai-síkságon nagy területen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, így arrafelé a csapadék már hó formájában hullik. A Kárpát-medence időjárását szerda estig ugyanakkor a már korábban említett anticiklon határozza meg, amely kissé megerősödik hazánk felett, így mindenütt kevesebb lesz a felhő, és inkább csak északkeleten hullhat kisebb eső.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedden az ország nagy részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, a Nyírségben viszont egész nap erősen felhős marad az ég. Éjjel a középső országrészben általában már kevés lesz a felhő, de az északkeleti megyékben és a Dunántúl déli, délnyugati területein felhősebb lesz az ég, és ott reggelre néhol párássá, ködössé válik a levegő. Szerdán a Dunántúlon többnyire gyengén felhős, napos idő várható, míg másutt több lesz a felhő, és csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Kedden és szerdán nagyobb eséllyel az Alföld keleti, északkeleti felén, éjszaka pedig még a déli, délnyugati területeken kisebb eső, zápor is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél a Győr-Szeged sávban gyakran megélénkül, kedden többfelé, szerdán pedig már kevesebb helyen meg is erősödik, másutt viszont gyengébb lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között valószínű, a középső országrészben lesz enyhébb az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 17 és 21 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájon viszont néhol csak 13, 15 fok várható.

– MTI –