Autó - Motor

2016.06.11. 10:59

Hideg van, ugyanakkor nem szeretne ráfázni Kiss Pál Tamás

Miskolc, Hell - Norvégiában folytatódik Kiss Pál Tamás Európa-bajnoki szezonja.

Miskolc, Hell - Norvégiában folytatódik Kiss Pál Tamás Európa-bajnoki szezonja.

Ezen a hét végén norvégiai Hellben rendezik a Rallycross Európa-bajnokság második versenyhétvégéjét, ahol Kiss Pál Tamás folytatja Eb-szereplését. A belgiumi forduló után az elvárások nem csökkentek, elsődleges cél a döntőbe jutás, ott pedig akár a dobogó is elérhető. Az előzetes várakozást megalapozza a belga futamon mutatott jó teljesítmény. Mettetben ugyan nem jól alakult a végeredmény, Kiss Pál Tamást az elődöntőben kibillentették, előtte azonban sikerült jó időket autózni. A szabadedzéseken együtt ment a vb- és az Eb-mezőny, és ennek során a miskolci pilóta világbajnoki menőket előzött meg, többek közt Sebastian Loeb is lassabb volt nála.

Remélem, a technikai problémákat Greinbachban hagytuk." Kiss Pál Tamás

Norvégia

Az Európa-bajnokság második fordulójának helyszíne Oslótól 500 kilométerre északon található. A Speedbox Racing Team hosszú utat tett meg a Lankebanen versenypályáig, hiszen a csapat az elmúlt hétvégén még a greinbachi országos bajnoki futamon szerepelt, ahol Kiss Pál Tamás a negyedik bajnoki fordulót is megnyerte, méghozzá úgy, hogy autójában a döntőben meghibásodott az egyik gyertya, így csak három henger működött tökéletesen. Ünneplésre akkor nem maradt idő, rögtön útnak indult a technika.

– Szerencsésen megérkezett az autó, és itt vagyunk mi is. Nagyon hideg van, egyelőre ez a legnagyobb sokk, de igyekszünk úrrá lenni ezen a nehézségen. Szerencsére volt egy napunk a felkészülésre, így sikerült a motorral foglalkoznunk. Remélem, a technikai problémákat Greinbachban hagytuk, és most az ellenfelek is kevésbé lesznek agresszívak, mint Belgiumban voltak – mondta az érkezés után Kiss Pál Tamás.

Ellenfelekből lesz bőven, ugyanis 26 induló nevezett erre a viadalra. Közülük öten norvég pilóták, a helyismeret őket segíti majd. Norvég a címvédő Tommy Rustad, a belgiumi dobogós Tord Linnerud és az az Alexander Hvaal, aki az előző fordulóban kilökte Kiss Pál Tamást. Ott lesz még a mezőnyben a tavalyi RX Lites-bajnok Kevin Hansen és a francia Jerome Grosset-Janin, 2015 második helyezettje is, jelenleg ők ketten vezetik a bajnokságot.

Sokkal gyorsabban

Hell város pályája 1019 méter hosszú, 63 %-a aszfalt, a fennmaradó 37 % murvás, és több lassú, keskeny visszafordítót is tartalmaz. A leggyorsabb kör még 2014-ben született, Peter Hedström 34.067 másodperc alatt ért körbe.

– Nagyon várom már a versenyeket, remélem, megmutatkozik majd az a fejlődés, amit a beállítások terén elértünk az előző Eb-hétvége óta. Még mindig van mit tanulnunk, de nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a vártnál sokkal gyorsabban alakult ki köztünk az összhang. Nehezíti a dolgunkat, hogy számunkra ismeretlen a pálya, így a szabadedzéseken a tanulás is fontos lesz. Azért gyakoroltam is a verseny előtt, a DIRT Rallyval egészen jó móka volt a pályatanulás. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a motorunk is életciklusának végéhez közeledik, így az erőforrásra is külön figyelmet kell fordítanunk” – mondta a miskolci pilóta.

- ÉM-KPT, BCS -


Az Eb állása

1. Kevin Hansen 27 pont

2. Jerome Grosset-Janin 27 pont

3. Tord Linnerud 23 pont

...8. Kiss Pál Tamás 12 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!