Időjárás-jelentés – 2015. június 28.

Akt.:
Jászberény, 2015. június 28. Gumikötéllel ugráló résztvevő alakja tükröződik a Zagyván a II. ZagyvaParty Fesztiválon a jászberényi Margit-szigeten 2015. június 27-én este.
Jászberény, 2015. június 28. Gumikötéllel ugráló résztvevő alakja tükröződik a Zagyván a II. ZagyvaParty Fesztiválon a jászberényi Margit-szigeten 2015. június 27-én este. - © MTI Fotó: Bugány János
Budapest, 2015. június 28., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Napok óta szinte változatlan Európa időjárása. A Skandináv-félszigeten hűvös van, a délutáni órák hőmérséklete a félsziget északi felén csupán 9 és 16, délebbre 17 és 21 fok között alakul. Továbbra is változékony, mérsékelten meleg az idő Északnyugat- és Közép-Európa országaiban. A délnyugatról egészen Észak-Franciaországig húzódó magasnyomás peremén egymást követik a délkelet felé vonuló nedves léghullámok. Oroszország délnyugati területein is változatos időt eredményeznek az ott lévő meleg levegőben kialakuló záporok, zivatarok, de ennek ellenére 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb már napok óta a Pireneusi-félsziget térsége, ahol az említett anticiklonnak köszönhetően felhőtlen az ég, és az erős napsütésben több helyen 40 fok fölé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence a délnyugati magasnyomás peremén marad, mérsékelten meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő alakítja az időjárást.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Estefelé még több helyen valószínű záporeső, néhol zivatar. Éjszaka a középső vidékeken lehet több a felhő, másutt jelentősebben csökken a felhőzet, számottevő csapadék már nem várható. Hétfőn eleinte a középső országrészben, délután egyre inkább keleten is a felhős ég lesz a jellemző, és főként ezeken a területeken alakul ki záporeső, elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként zivatar. A több napsütés – a fátyol- és gomolyfelhők mellett – a Nyugat-Dunántúlon valószínű. Az északi, északnyugati szél gyakran megélénkül, vasárnap a Dunántúlon többfelé meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 28 fok között valószínű.

– MTI –