Időjárás-jelentés – 2015. július 8.

Akt.:
Budapest, 2015. július 8. Esőcseppek a viharban egy lakás ablakán Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton 2015. július 8-án.
Budapest, 2015. július 8. Esőcseppek a viharban egy lakás ablakán Budapesten, a XV. kerületi Nyírpalota úton 2015. július 8-án. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. július 8., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati, északi területe fölött ciklonok örvénylenek. A hozzájuk tartozó frontrendszerek nyugatról kelet felé gyorsan követik egymást. Hatásukra arrafelé gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordul elő eső, záporeső, zivatar. Helyenként heves zivatar is kialakul. Ugyanakkor Európa déli tájain anticiklon alakítja az időjárást. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon általában 13 és 25 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi részén mindössze 9, 13 fokot mérnek. Délen tovább tart a kánikula, sokfelé 30, 39 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át többfelé viharos szél, zápor, zivatar kíséretében. A front csütörtökön már el is hagyja térségünket.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

A továbbiakban a Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, este már a Tiszántúlon is többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok is kialakulhatnak, erősen viharos széllökések, nagyobb méretű jég és felhőszakadás kíséretében. Északnyugatira fordul, és többfelé viharossá fokozódik a szél, a legerősebb széllökések elérhetik a 100-110 km/ó-t, majd éjszaka gyorsan mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön reggel már csak keleten, majd napközben már csak helyenként lehet záporeső, és az ország nagy részén már ismét napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős széllökések kísérik.

A hőmérséklet hajnalban 15, 20, csütörtök délután 25, 29 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s