Sport

2015.12.10. 22:30

Európa Kupa: Megvan az ötödik, hibátlan a DVTK

Miskolc, Zwolle - A Diósgyőr ezúttal is nyert az Európa Kupában, és klubcsúcsot ért el idegenbeli sikerével. Munkatársunk jelenti Hollandiából.

Miskolc, Zwolle - A Diósgyőr ezúttal is nyert az Európa Kupában, és klubcsúcsot ért el idegenbeli sikerével. Munkatársunk jelenti Hollandiából.A női kosárlabda Európa Kupa G-csoportjának 5. fordulójában csütörtökön este az Orange Blizzards vendégre volt az Aluinvent-DVTK csapata. A továbbjutás szempontjából tét nélküli meccsen. Az ugyanis már a múlt héten eldőlt, hogy a holland együttes nem léphet tovább a csoportból, a Diósgyőr pedig az elsők között biztosította be továbbjutását. A piros-fehéreken kívül az olasz Mapei Dike Napoli a másik csapat, amelyik ebből a kvartettből tovább léphet, köszönhetően annak, hogy a szerdai, brnói meccsen jó hajrájával nyerni tudott.

A csütörtök esti zwollei EK-meccs kezdése előtt 40 perccel, amikor a vendég együttes hivatalosan is megkezdte a bemelegítést (azért hivatalosan, mert a csapat tagjai közül néhányan előtte már kijöttek dobálni) meglehetősen nagy üresség fogadta a DVTK-t, az 1100 férőhelyes csarnokban jó ha két tucatnyian voltak. Vagyis kevesen szembesültek azzal, hogy a diósgyőri Rasheed a pálya helyett a kispad felé vette az irányt. Azért, mert a bedobó nem volt játékra alkalmas állapotban, ugyanis a délelőtti edzés során aprónak tűnő sérülést szenvedett.

Mire a csapatok befejezték a melegítést, azért a nézőtéren többen lettek, azokkal a diósgyőri szurkolókkal mindenképpen, akik a kezdés előtt 10 perccel futottak be, és egy kis koreográfiával piros-fehér kockás zászlók lengetésével mutatkoztak be.

Nem sokkal később a pályán, a J. Bettonvill mutatkozott, köszönt be, elindítva ezzel ponttermelést a meccsen. Az első negyed első felében többnyire centergólokat szerezve jutott előnyhöz DVTK (4-8), és az egyenlítés sem zavarta meg őket. Horti és Brewer góljait követően, utóbbi második faultja utáni lecserélésénél Jovanovic is jól szállt be, nem csak pontokban, hanem lepattanószerzésben is. 8-12 után volt egy triplaváltás Kuijt hármasát Likhtarovich nem hagyta szó nélkül, és a folytatásban két jó vendég büntető után ismét Hortin volt a sor (11-19). A negyed utolsó három percében már csak egy találat esett, Bröning trojkája, de nem annyira a jó védekezések, sem mint az elkapkodott dobások miatt (14-19).

A második tíz percre tartogatta az Orange azt, amire számítottak a diósgyőriek, a labdafelhozatal erős támadására. Nem volt könnyű ez ellen játszani, de ezért ebben is a DVTK kerekedett felül, és mivel centerhelyen a Jovanovic, Horti kettős ellenállhatatlan volt, a 13. percben hazai időkérés szakította meg a játékot (16-25). A pauza után Czank talált be a palánk alól, így kétszámjegyűre változott a vendégek előnye (16-27), aztán két hazai tripla esett be. A DVTK lepattanószerzésben sokkal jobb volt, a 17. percben 22-33-nál a vendég szurkolók, köztük az Eindhovenben élő 6 éves Zora, aki Miskolcról érkezett fanatikus keresztapja kedvéért utazott el Zwollébe – és motivációnak azt kapta, hogy ahány ponttal nyer a DVTK, annyi eurót kap – hullámzott a nézőtéren. Amikor pedig Likhtarovic bevert egy triplát, utána Czank egy büntetőt, Brewer pedig egy duplát, boldogan lengette a piros-fehér zászlót (25-39).

A harmadik negyed diósgyőri szempontból nem indult jól, bő két perc alatt hat pontot faragott a hátrányából az Orange, jött is a DVTK időkérés (35-43). Kevés volt a futás, és a védekezés sem működött, így még közelebb jöttek a hazaiak (40-43). Viszont Likhtarovich nem állt le, a holland triplaeső közepette villám leindulásaival, elfutásaival rendre választ adott (46-50). A káprázatosan játszó fehérorosz válogatott hét perc alatt 10 pontot szerzett, majd amikor Jovanovic a nyaka mellől dobta a gyűrűbe a labdát, hazai időérés tűződött műsorra (46-58). A játékrész végéig a hazai gárda megdobta a negyedben a hatodik tripláját is, nagyrészt ennek köszönhetően tíz perc alatt több pontot szereztek, mint az első két menetben (51-59).

A labda felhozatalt a negyedik játékrészben is támadta a hazai gárda, és ez azért kivette a vizet a DVTK játékosaiból (57-61). De amikor volt elég koncentráció, akkor jöttek a pontok is a vendégek részéről (57-67), a hazai oldalról pedig időkérés. Három perccel a vége előtt Bröning triplájával öt lett közte (64-69), de válaszként Brewer szerzett egy faultos kosarat. Keményen harcolt a Blizzards, 70-74-nél vendég időkérés próbálta útjukat állni, 78 másodperccel a vége előtt. De Czank faultja után két büntetővel a hazaiak jöttek fel, majd válaszként a csapatkapitány 34 másodperccel a vége előtt bevágott egy hármast (72-77), és ezzel eldőlt a meccs.

Az Aluinvent-DVTK idei ötödik Ek-meccsét is megnyerte, és ezzel klubcsúcsot állított be a legjobb nemzetközi kupás rajt tekintetében, hiszen ötből ötnél tartanak.


Jegyzőkönyv

Orange Blizzards (holland) – Aluinvent-DVTK

74-84 (14-19, 11-20, 26-20, 23-25)

Zwolle, 300 néző. V.: Glod (luxemburgi), Rosso (francia), Abreu (portugál).

Orange Blizzards: KLEIN (14/6), BRÖNING (13/3), L. Bettonvil (10/3), BUTTER (12/12), J. Bettonvil (6). Csere: Ndiba (4), Kuijt (6/6), Klerx (-), Linghart (6), van Veen (3/3), Kasius (-). Vezetőedző: Remy de Wit.

Aluinvent-DVTK: Horváth B. (-), CZANK (12/3), LIKHTAROVICH (21/9), BREWER (19), HORTI (10). Csere: JOVANOVIC (12), Bálint (2), Strange (2), Szécsi (6). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Ndiba a 38. percben.

Remy de Wit: – Nagyon jó felfogásban játszottunk, és a végéig nyitottá tudtuk tenni a meccset, hasznos volt a mai mérkőzés.

Miguel de Jesús López Alonso: – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk az agresszív ellenféllel szemben, de a meccs elején sikerült tisztes előnyt szerezni, és ezzel a végéig jól gazdálkodtunk. Szerettünk volna az odahaza értünk szorítóknak, és Zwollébe is minket elkísérő szurkolóknak örömet szerezni, és azt gondolom, ezzel a győzelemmel ez sikerült, hiszen a a legjobb nemzetközi rajt terén klubcsúcsot állítottunk be.


A csoport másik, szerda este lejátszott mérkőzésén:

  • Valosun KP Brno (cseh) – Mapei Dike Napoli (olasz) 62-64 (10-13, 23-15, 22-16, 7-20).

  • A G-csoport állása

  • Aluinvent-DVTK 5 5 - 383-315 10
  • Mapei Dike Napoli 5 4 1 329-304 9
  • Valosun KP Brno 5 1 4 325-341 6
  • Orange Blizzards 5 - 302-379 5
  • Az Aluinvent-DVTK és a Mapei Dike Napoli már továbbjutott a csoportból.


    6. forduló programja

  • december 16. (szerda), 18.00: Aluinvent-DVTK – Mapei Dike Napoli
  • december 16. (szerda), 20.30: Orange Blizzards – Valosun KP Brno​

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!